Zbog HAKOM-a poskupljuje internet

Fiksni internet i IPTV HT-a i Iskona poskupjet će od 1. lipnja ove godine. U regulatornoj agenciji smatraju kako će time zaštititi tržišnu utakmicu.

Građani za to mogu zahvaliti Hrvatskoj agenciji za poštu i elektronske telekomunikacije, koja smatra kako ta dva operatora svoje pakete formiraju ispod razine stvarnih troškova i time narušavaju tržišnu utakmicu.

Ako već imate sklopljen ugovor, cijena se neće mijenjati sve dok on ne istekne. Nove korisnike i one čiji će ugovor isteći nakon 1. lipnja čekaju cijene uvećane za osam do 23 kune.

Prema obrazloženju HAKOM-a, koje prenosi Večernji list, jedan od načina na koji bi HT i Iskon mogli iskoristiti značajnu tržišnu snagu odnosi se i na situaciju u kojoj bi određeno vrijeme pružali usluge ispod troška s namjerom otežavanja ulaska ili slabljenja pozicije konkurenata, a sve u cilju povećavanja svog tržišnog udjela, a posljedično i dobiti.

Iako bi krajnji korisnici mogli kratkoročno imati koristi od niskih cijena, dugoročno gledano, prisutnost cijena ispod troškova bi najviše naštetila upravo njima jer takve cijene uništavaju konkurenciju na tržištu i prisiljavaju druge operatore na izlazak s tržišta, smatraju u HAKOM-u, a dosadašnja praksa mogla bi odbiti ulazak novih operatora na tržište.

U HAKOM-u su svjesni nepopularnosti odluke budući da će cijene biti skuplje za neke korisnike određenih paketa HT-a i Iskona, no tvrde da je zaštita tržišnog natjecanja jedna od njihovih osnovnih zadaća te dumping cijena smatraju nedopustivim. Ovu su odluku, kažu, pripremali godinu dana i donijeli je nakon analize koja je napravljena u suradnji s HT-om i Iskonom.

Večernjak prenosi i reakcije iz Iskona, gdje odluku smatraju nepravednom i nepovoljnom po korisnike te najavljuju pravne mjere zbog pogrešne metodologije izračuna cijene, kao i HT-a, u kojem smatraju kako je riječ o regulaciji bez presedana u Europskoj uniji, koja neće pridonijeti učinkovitijem tržišnom natjecanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...