Znate li za ovu lošu stranu bračnog života?

Sretan brak može dovesti do debljanja, navodi nova studija koja objašnjava da zadovoljni partneri ne traže drugu (izvanbračnu) priliku pa se manje trude oko svog izgleda. Dakle ako vam je muž naglo krenuo na dijetu, možda to ne znači da samo želi biti zdraviji.

Zadovoljni bračni partneri vjerojatno će dobiti više kilograma jer su manje motivirani da privuku drugog muškarca ili ženu, kažu američki znanstvenici koji su četiri godine pratili odnos bračnog zadovoljstva i težine među 169 parova.

Psihologinja Andrea L Meltzer, koja je vodila istraživanje, tvrdi da će zadovoljniji supružnici manje vjerojatno razmišljati o izlasku iz braka te da će se više udebljati.

‘Nasuprot tome, parovi koji su manje zadovoljni svojim odnosom manje će se udebljati.’

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Southern Methodist u Dallasu u suprotnosti su s tezama koje govore da kvaliteta odnosa dobro utječe na zdravlje. Meltzer dodaje da su i ranija istraživanja isticala da je brak povezan s debljanjem te da je razvod uvijek povezan s mršavljenjem.

U četiri godine 169 mladih bračnih parova dva je puta godišnje ispitano o razini bračnog zadovoljstva te im je praćen indeks tjelesne mase.

Supružnici koji su manje sretni u braku vjerojatno da će više razmatrati mogućnost da ostave svog partnera te se manje udebljati. ‘Rezultati ukazuju na to da ljudi paze na težinu, ali samo zbog izgleda, a manje zbog zdravlja’, dodaje.

‘Znamo da debljanje može biti povezano s raznim negativnim zdravstvenim posljedicama, primjerice dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima’, piše u studiji objavljenoj u časopisu Health Psychology.

Istraživanje provedeno 2012. u Velikoj Britaniji pokazalo je da se 46 posto ispitanih žena udebljalo kao rezultat sretne veze, dok je 27 posto žena izgubilo kilograme kao rezultat prekida veze ili braka, piše Mail Online.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...