Angelina Jolie: “Odstranila sam obje dojke zbog rizičnog gena”

Angelina Jolie šokirala je svjetsku javnost priznanjem koje je dala u kolumni napisanoj za New York Times. Lijepa glumica priznala je da je imala dvostruku mastektomiju kada je saznala da ima visoke šanse oboljeti od raka dojke. Odlučila se na provjeravanje rizika budući da je njezina majka preminula zbog raka dojke.

 

Rizik da oboli bio 86 posto, sada je ispod 5 posto

– Često pričam sa svojom djecom o njihovoj baki i objašnjavam im bolest koja je uzela njihovu baku od nas. Pitali su me bi li se to moglo dogoditi i meni, a ja sam im rekla neka ne brinu, no istina je da nosim BRCA1, gen koji visoko povećala rizik od razvoja raka dojke i jajnika. Kada su mi doktori rekli da je rizik da obolim od raka dojke 86 posto, razmislila sam što ću napraviti i odlučila se na preventivnu dvostruku mastektomiju, piše Angelina.

 

Proces trajao tri mjeseca

– Ovih dana završen je proces od tri mjeseca koliko sveukupno oduzima mastektomija. Tijekom tog vremena, uspjela sam sve zadržati na privatnoj razini i nastaviti sa svojim radom. Sada pišem ovo kako bi ukazala drugim ženama na to iskustvo. Rak izaziva strah i nemoć kod ljudi, no danas možemo već krvnim testovima saznati koliki rizik od raka imamo i nosimo u sebi te potom djelovati. Cijeli proces mastektomije za mene je krenuo 2. veljače. Dva tjedna poslije priprema, imala sam veliku operaciju koja je trajala osam sati. Čudno je probuditi se sa svim tim u grudima, imate osjećaj kao da ste u filmu znanstvene fantastike. No, nekoliko dana nakon operacije možete nastaviti normalan život. Devet tjedana poslije, otišla sam na finalnu rekonstrukciju grudi te su mi ugrađeni implantanti. Sada su šanse da obolim od raka dojke manje od 5 posto. Mogu reći svojoj djeci da se ne moraju bojati da će me izgubiti zbog raka dojke, dodala je lijepa glumica.

 

Velika podrška supruga

Spomenula je i veliku podršku koju je dobila od svog supruga Brada Pitta. – Sretnica sam, imam njega, a on je pun podrške i ljubavi. Svatko tko ima djevojku ili suprugu koja je prošla kroz ovako nešto, znajte da vaša podrška jako važna. Brad je bio uz mene u svakom trenutku, a ovo iskustvo nas je dodatno zbližilo. Znali smo da radimo to za našu obitelj, djecu. Odabrala sam podijeliti ovu priču s javnosti jer znam da postoje mnoge žene koje ne znaju da žive pod sjenom raka. Nadam se da će si moći priuštiti testiranja gena te da imaju opcije, pričala je Jolie. – Život dolazi s mnogo izazova. Ne bismo se trebali bojati onih s kojima se možemo nositi i kontrolirati ih, zaključila je glumica i redateljica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...