Ante Medić sve bliže ostvarenju sna – putu u svemir

Dok Ante Medić, 21-godišnji student fizike na splitskom PMF-u iz dana u dan provjerava broj glasova, u njegovom rodnom Kožinu sumještani su i više nego uvjereni da će upravo on dobiti “kartu” za put u svemir. Naime, Ante se prijavio na Axe Space Academy natjecanje i ukoliko pobjedi mogao bi otputovati u svemir. U tom slučaju, pred njim su brojni izazovi, na koje je itekako spreman, ističe. Za glasovanje (koje možete obaviti na ovoj poveznici: https://www2.axeapollo.com/hr_HR/6906/ante-medic/ preostalo je još malo vremena.

Koliko si do sada skupio glasova i koje trenutno mjesto držiš po nacionalnom poretku?

– Do sada sam prikupio oko 2850 glasova i uglavnom se na tome mogu zahvaliti prijateljima koji su glasali za mene i širili priču tako da i drugi ljudi glasaju.

Koliko si upoznat sa treninzima misije koji će te dočekati ako  postaneš pobjednik Nacionalnog izazova?

– Znam poprilično dobro što me čeka u slučaju da odem na treninge u Mađarsku i Ameriku. Od kandidata će se tražiti dobra kako fizička tako i mentalna sprema. Vožnje u centrifugi za ispitivanje podnošenja velikih ubrzanja i napora, letovi u pravim vojnim mlažnjacima, ispitivanje podnošenja bestežinskog stanja u posebno modificiranom avionu koji leti u velikim  lukovima da bi postigao u silasku isto ubrzanje onom kojim Zemlja privlači sve nas što rezultira kratkim periodom bestežinskog stanja.

Jesi se već do sada prijavljivao na slične natječaje?

– Do sada se nikad nisam na ništa slično prijavio jer nije ni bilo sličnih natječaja.

Kako je tvoja obitelj reagirala na mogućnost puta u svemir?

– Pa kako prijatelji tako i obitelj svi su oduševljeni sa idejom i mogućnosti da odem gore. Ipak mi je to želja od malena i to je jedan od razloga zašto sam se odlučio baviti znanošću.

Postoji li još neki ovako veliki dječački san?

– Pa i ne baš. Od malena me zanimala priroda i svijet oko mene, i kako i zašto stvari funkcioniraju tako kako funkcioniraju, a sa tom radoznalošću valjda prirodno dolazi i interes za svemir i astronautiku. Jer za biti dobar sportaš trebaš biti u dobroj spremi, no ne trebaš imati puno ‘soli’ u glavi. Za biti dobar znastvenik ili inženjer trebaš jako dobro znati rješavati često apstraktne probleme dok te nitko neće pitati koliko brzo možeš trčati ili sklekova napraviti, ali za biti astronaut od osobe se očekuje da je u tip-top formi i još k tome da se jako dobro razumije u veliki spektar stvari, od matematike i fizike koje su nužne u orbitalnoj mehanici da bi mogli izračunati stvari tipa brzinu i položaj svemirske letjelice, do kemije i biologije koje su nužne za provođenje eskperimenata na ISS-u. Upravo možda me to i privuklo za bavljenje u slobodno vrijeme sa simulacijama svemirskog leta kako bi izgradio poštovanje prema ljudima koji rade taj posao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...