Cestitka_Uskrs

Begović: “Najmlađi su oduševljeni Sirenom Mariolom”

Iz produkcije “Dragon teatra” i režije Maje Šimić došla je moderna bajka, obojena plavo-bijelim nota dalmatinske morske ljubavi. Riječ je o predstavi “Sirena Mariola”, u kojoj se u glavnoj ulozi sirene pojavljuje zadarska glumica Ivana Begović s kojom smo razgovarali o planovima, kritikama i glumačkoj postavi koju je okupila ova predstava.

Kada opet možemo očekivati izvedbu predstave “Sirena Mariola”?

– Nakon sjajno odigrane premijere u zgradi staroga zadarskoga Kazališta lutaka 2. svibnja, predstava je na repertoaru ponovno 14.svibnja u 11 sati, a izgledno je i da ćemo je odigrati dva puta za redom u isti dan zbog velike zainteresiranosti publike, prvenstveno onih najmlađih, za koje je predstava ponajviše i rađena.

Koliko dugo su trajale pripreme za istu?

– Pripreme za predstavu su trajale oko mjesec dana i bile su iznimno zahtjevne jer smo, osim standardnih glumačkih proba, imali i one pjevačke, a u predstavu je uključeno i dosta scenskoga, pomalo i plesno obojenoga pokreta, za što je ponajviše zaslužna naša redateljica i producentica Maja Šimić. Njezina je želja bila napraviti određeni odmak od klasično režiranog dramskog komada i pred zadarsku publiku iznijeti svojevrsnu mediteransku mjuzikl – bajku sa snažno izraženom didaktičnom porukom, odnosno svojevrsnim upozorenjem na neminovnost očuvanja našeg dragocjenog podmorja.

Kakve su kritike na prvu izvedbu?

– Kritike su sjajne, a ponajviše su bili oduševljeni oni najmlađi. Najveća je nagrada nakon predstave kada ih mama dovede do tebe jer im se toliko svidio tvoj lik da su te naprosto morali upoznati ili barem vidjeti iz malo veće blizine. Onda mi pomalo i bude žao što više nisam u svom kostimu, da im ne razbijem iluziju onoga što su vidjeli prije samo nekoliko minuta na sceni. I ja sam kao mala osjećala takvu vrstu (straho)poštovanja prema glumcima i uvijek sam im željela biti što bliže, kao da će na taj način jedan dio te “čarobne kazališne prašine” pasti i na moju kosu.

Igra li po prvi put ova glumačka postava zajednički na jednom ovakvom kazališnom komadu?
 – Sve glumce iz ove postave poznajem od prije, odnosno sa svima sam već surađivala na raznim prijašnjim projektima, ali da, ovo je prvi put da ova ekipa (Vinko Radovčić, Tamara Sukalić, Mimi Zadarski, Ivana Saraga i ja) radi zajedno na jednom određenom komadu. Smatram da su se svi odlično snašli u svojim ulogama, a posebice bih pohvalila Ivanu Saraga, kojoj je ovo prvi ozbiljniji kazališni projekt i u kojemu je pokazala zavidne pjevačke, skladateljske i glumačke sposobnosti. (Naime, same smo pisale “songove” za svoje likove). Tamara Sukalić je kroz ovu predstavu otkrila svoj neosporni komičarski talent (kako je ustvrdila Iva Pejković, a ja se s njom itekako slažem, Mimi je u isto vrijeme bio i strog i blag otac, kao i silno simpatičan barba s mora, a Vinkove su ljubavničke vještine doživjele pravu ekspanziju. Mislim da nisam imala izbora nego zaljubiti se u njega preko ušiju.

Kako si se snašla u glazbenom djelu predstave?

– Glazbeni dio rada je za mene bio veliki izazov, ali i prava poslastica, budući da sam završila srednju glazbenu školu i da i u tom umjetničkom području osjećam da imam što  “odaslati u svijet”. S velikim sam guštom pisala nježne, snovite i zaljubljeno pjevne Marioline “songove” i na taj se način još više zbližila s likom kojeg glumim. To sam prethodno učinila i za “Pipi”, no ovaj se put ipak radilo o više pjesama (3) koje su i vokalno daleko zahtjevnije za izvedbu. Divno je da nam je Maja pružila i tu mogućnost kreativnoga izražavanja te da je cijela predstava zapravo nastala iz glumačkih habitusa nas samih. Ništa nam u samom procesu rada ni u kojem trenutku nije bilo nametnuto samo po sebi, sami smo zajednički i polako stvarali svaki djelić mozaika ove prekrasne priče.

Imate li već sada unaprijed dogovorene termine novih izvedbi?

– Što se tiče termina, oni se upravo dogovaraju, a mi se nadamo da će “Sirena Mariola” premašiti broj izvedbi “Pipi” koji broji oko 20 izvedbi. Prošlo nam je ljeto zaista ostalo u prekrasnom sjećanju jer smo se zaista naputovali, vidjeli toliko lijepih mjesta, upoznali toliko zanimljivih i pozitivnih ljudi, uveselili toliko djece. Držite nam palčeve da bude tako i ovoga ljeta.

 

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...