Bostonski bombaši planirali napad za 4. srpnja

Braća Carnajev, osumnjičena za bombaški napad na bostonskom maratonu 15. travnja, prvotno su napad planirali provesti 4. srpnja, no odlučili su ranije napasti jer su eksplozivne naprave izradili brže nego što su mislili, izjavili su istražiteljima.

Braća porijeklom iz Čečenije su bombe napravili u Tamerlanovom stanu u Cambridgeu u Masachusettsu brže no što su planirali te odlučili napasti 15. travnja na Dan domoljuba u Massachusettsu, po izjavama Džohara Carnajeva istražiteljima. Ciljnu crtu maratona izabrali su u vožnji Bostonom tražeći odgovarajuće mejsto napada.

Džohar Carnajev je vlastima također rekao da su on i njegov brat na internetu gledali propovijedi Anwara al-Awlakija, radikalnog američkog klerika koji je otišao u Jemen gdje ga je u rujnu 2011. ubila bespilotna letjelica vojske SAD-a. Nema naznaka da su braća komunicirala s Awlakijem prije njegove pogibije.

Tijekom ispitivanja Carnajev je priznao i da je upleten u postavljanje bombe na bostonskom maratonu. Istražiteljima je na pitanja je li zna za druge aktivne terorističke zavjere ili prijetnje rekao da ne zna za druge prijetnje i da su on i njegov brat djelovali sami.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...