Briga o starim i nemoćnim sve traženije zanimanje

Frizerka, krojačice, hotelijersko-turistička djelatnica, fizioterapeutkinja – sve ovo nekadašnja su zanimanja žena koje su svoj konačni poziv i zaposlenje pronašle kao njegovateljice u Domu za odrasle osobe sveti Frane. Naime, sve su u jednom trenutku u životu ostale bez posla, ili ga dugo vremena nisu mogle naći, te su se odlučile prekvalificirati i tako olakšati zapošljavanje.

– Ovo je zaista težak i zahtjevan posao kako fizički tako i psihički, jer vodimo brigu o odraslim osobama od kojih je veliki broj nepokretnih. Pružamo im kompletnu njegu, od kupanja, odijevanja, prematanja, pomoći pri hranjenju, uglavnom svu potrebnu dnevnu njegu. Radimo u tri smjene i stalno smo spremne i na raspolaganju. Ipak, meni je ovo divan posao i nijednom nisam požalila što sam se prekvalificirala i počela raditi ovaj posao, rekla je Marica Šepši, jedna od njegovateljica u Domu sv. Frane. Istaknula je da za obavljanje tog posla treba prvenstveno imati ljubavi za čovjeka, jer je to najvažniji ljudski osjećaj. Ljubav i odgovornost, rekla je, ključni su za posao njegovateljice.

Marica je kao njegovateljica počela raditi prije 12 godina, i tada se morala prekvalificirati u Zagrebu, jer za to nije bilo mogućnosti u Zadru. Od tada se mnogo toga promijenilo tako da se žene, koje se žele prekvalificirati u njegovateljice, mogu obrazovati na Pučkom otvorenom učilištu i u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, a odnedavno i na Pučkom otvorenom učilištu Znanje, gdje se održavaju tečajevi.

Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle sv. Frane rekla nam je da imaju šest njegovateljica, u kućnoj njezi ih je 13, na otocima tri. Pletikosa je objasnila da je najviše njegovateljica zaposleno u sustavu socijalne skrbi. Ipak, dodaje, čini joj se da je u zadnje vrijeme porastao broj njegovateljica, pa joj se čini da ih već ima previše za tržište rada te postoji bojazan da bi mogle imati poteškoća s pronalaskom posla. Ipak, otvaranjem privatnih domova za skrb o starijim osobama, smatra, otvorit će se i poslovi za njegovateljice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...