Brodari: “Potopit će nas PDV od 25 posto!”

Ne spusti li nam se stopa PDV-a od 25% bit ćemo potopljeni i nestat će nas sa hrvatskoga mora, upozorili su danas u Zadru turistički brodari koji se bave jednodnevnim izletima.

Od najavljene blokade luka su zasad odustali zbog izbora, no ona i dalje ostaje kao opcija ako Ministarstvo financija ne pokaže razumijevanje za njihove probleme. Ističu i kako njihovi konkurenti u Europskoj uniji PDV plaćaju od 0 do 10 posto.

Brodari su još prije dva mjeseca zatražili sastanak u Ministarstvu financija kako bi pokušali iznaći rješenje, ali odgovor nisu dobili. Stoga su kao upozorenje ove subote htjeli blokirati jadranske luke, no odustali su da ne bi bili iskorišteni u političke svrhe. Vladi daju još jednu šansu za dogovor prije nego krenu u prosvjede jer voda im je došla do grla, poručuje predsjednik Hrvatske udruge brodara i brodograditelja Adria, Ivica Zorić:

“Valja napomenuti, da su naši susjedi Talijani, i njihova flota spremni da 2015. Dođu ovdje na ovo more, i da preuzmu ovu sferu usluga, zato što imaju niži PDV za 15%. Kakve šanse imamo za preživjeti u 2015. Kad će nam prvi susjedi ovdje doći sa flotom prosječno starom 7 godina. Gospodo naša flota je stara u prosjeku 56 godina” – istaknuo je Zorić i dodao da se radi o sudbini više tisuća ljudi. “Ovdje se radi o 400-tinjak brodova, njihovih vlasnika i njihovih familija i članova posade, žive mesari, trgovci ribom, brodograditelji. Žive i oni kojima mi plaćamo ulaznice, Park prirode recimo. To je ogromna vojska ljudi.” – dodao je Zorić.

Upozoravaju i kako se na njih ne bi trebala odnositi fiskalizacija, odnosno da bi njezinu provedbu u dogovoru s Ministarstvom financija trebalo prilagoditi njihovom specifičnom načinu rada. Nadaju se da će u Ministarstvu financija imati razumijevanja za njihove probleme, u protivnome blokada luka i dalje je opcija, poručio je Ivica Zorić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...