Četvrti dan štrajka – izgubljeno više od tri milijuna kuna

Sindikati pilota i stjuardesa Croatia Airlinesa počeli su četvrti dan štrajka. Tvrtka je dosad izgubila više od tri milijuna kuna. Uprava jučer nije prihvatila uvjete štrajkaša koji ustraju u zahtjevu da se – dok ne završe pregovori – zadrže sva prava iz lanjskog Kolektivnog ugovora. Sindikati traže i da se povuku otkazi za 42 stjuardese i stjuarda koji su bili na bolovanju.

 

Dio zaposlenika CA pokrenuo peticiju protiv štrajka

Iz uprave Croatia Airlinesa (CA) priopćeno je kako su ponudila maksimalne ustupke kad je riječ o materijalnim i nematerijalnim pravima. Uprava neracionalnim smatra zahtjev sindikata za primjenom svih prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao 31. ožujka. Ako se dogovor postigne i sindikati prekinu štrajk, uprava navodi kako je spremna odustati od najavljenih otkaza za 42 djelatnika, a suzdržat će se i od preispitivanja zakonitosti ‘industrijske akcije koja je u tijeku’.

Pilotima i stjuardesama domaćeg avioprijevoznika jučer su potporu dali strojovođe, koji su na dva sata zaustavili putničke i teretne vlakove. Najavljivane potpore kontrolora zračnog prometa u Zagrebu i Splitu ipak nije bilo. Bijeli štrajk održan je u nekoliko podružnica Zagrebačkog holdinga – u Zagrebparkingu, Tržnicama Zagreb te u Vodoopskrbi i odvodnji. Uz potporu štrajkašima u Croatia Airlinesu, radnici su upozorili na loše uvjete rada u Holdingu.

Premijer Zoran Milanović pozvao je na razumno rješenje spora i međusobno povjerenje, a ministar financija Slavko Linić upozorio da će tvrtka, želi li opstati, uskoro morati poslovati prema tržišnim pravilima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...