Ciparski parlament odobrio međunarodni zajam: “Vlast je pristala na robovski sporazum”

Ciparski parlament izglasao je danas sporazum o međunarodnoj pomoći nakon upozorenja da bi se ta država u suprotnom našla u financijskom kolapsu.

Sporazum vrijedan 10 milijardi eura prošao s 29 glasova za i 27 protiv. Radi se o zajmu EU-a i MMF-a koji su od Cipra tražili vrlo stroge uvjete i brojne bolne ustupke prije nego što su ga odobrili. Cipar mora prikupiti 13 milijardi dolara, uglavnom se oslanjajući na banke.

Prvi uvjet je bio uvođenje poreza na sve depozite građana bankama, što je rezultiralo višednevnim kolapsom i zatvaranjem banaka jer su građani počeli panično podizati svoje ušteđevine. Ta je odluka kasnije ublažena pa je umjesto toga najavljen porez na depozite više od 100 tisuća eura.

“Demokratski izabrani zastupnici su se s pištoljima uperenima u glavu složili s ovim robovskim sporazumom”

Međutim, građani su i dalje vrlo nezadovoljni jer će im rigorozni uvjeti zajma značajno sniziti standard. “‘Da’ ciparskog parlamenta je najveći poraz u našoj osam tisuća godina staroj povijesti”, rekao je zastupnik Stranke zelenih George Perdikis. “Demokratski izabrani zastupnici su se s pištoljima uperenima u glavu složili s ovim robovskim sporazumom”, dodao.

Zastupnici koji su glasali za rekli su da su to učinili jer jednostavno ne vide drugu opciju za ciparski oporavak, javlja BBC.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...