Dani maslinovog ulja – Ugljan 2013

Manifestacija „Dani maslinovog ulja“ Ugljan 2013. održani su u nedjelju u villi „Stari Dvor“ u Ugljanu, a u organzaciji Turističke zajednice mjesta Ugljana i Uduge Olea iz Zadra.

Program „Dani maslina“ Ugljan 2013. počeo je izložbom proizvoda od maslinova drveta i maslinovog ulja koje je za ovou prigodu izradila Udruga „Aria, iz Ugljana. Poljoprivredna zadruga „Drobnica“ iz Preka, ponudila je čaj od maslinova lišća iz vlastitog Eko maslinika te djevičansko maslinovo ulje urešeno Zlatnom medaljom za kvalitetu dobiveno na ovogodišnjem „Noćnjaku“. „Ekolološke proizvode na bazi maslinovog ulja sapune za umivanje s dodatcima kamilice, jasmina, lavande i drugih aromatičnih biljaka izložila je Ana Matulić iz BobsicaSoap- Shop, Pašman. Uz popularne sapune ponudila je jadransku morsku spužvu i ulja aromatičnih biljaka.

U govornom dijelu programa Ivica Kostović dipl. ing. agr. Iz Udruge „Olea“ iz Zadra održao je popularno video predavanje o dobrobiti maslinovog ulja u prehrani. Nakon predavanja zainteresirani maslinari s otoka Ugljana postavljali su pitanja o mogućnosti poboljšica uzgoja maslina u odnosu na ranije uvriježenu praksu.

Za prvu manifestaciju „Dani maslinovog ulja“ Ugljan 2013. godine putem kemijske analize i na stručno vođenoj degustaciji ulja u atriju „Starog Dvora, priznanja su dobili Ida Barešić, Omer Marfat, Oliver Miletić, Svetko Novoselić, Danijela Stanić, Silvijo Strihić, Slavko Strihić, Ingrid Švorinić, Nenad Tomić i Ivica Višić izu Ugljana.

Stručna komisija sastavljena od degustatora Udruge „Oolea“ ocjenjujući kemijsku analizu i kušačku Prvo mjesto dodjelila je je Vojku Škopiću iz Ugljana, drugo mjesto osvojila je Marija Škopić , a treće mjesto mladi maslinar Nikša Ivanac iz također iz Ugljana. Tijekom održavanja manifestacije Udruga žena Điran iz Ugljan otpjevala je više napjeva iz Ugljana i otplesala Ugljansko kolo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...