Dvadesetak zadarskih penjača osvojilo najviši vrh Zadarske županije

Penjačko društvo “Babulj” iz Bibinja organiziralo je uspon na najviši vrh Zadarske županije (1591 metar), povodom 20. obljetnice njezinog osnutka i proslave Dana Općine Bibinje.

Iako su na izlet bili pozvani svi zainteresirani, bez ikakve kotizacije, prekrasan doživljaj s krova Županije vidjeli su samo najhrabriji. Obzirom na ljetnu temperaturu zraka, strmi uspon i velik broj poskoka, za sigurnost dvadesetak planinara dodatno su se pobrinuli članovi zadarske Gorske službe spašavanja.gss

Kremen je po visini peta hrvatska planina, iza Dinare, Biokova, Velebita i Ličke Plješivice. Odlikuje se istim obilježjima kao i druge ličke planine; krševit je i šumovit, a dodatnu mu draž daju široki vidici koji se pružaju sa samoga vrha.

– Budući da vršni hrbat i sam vrh strše iznad šume, vidici su upravo oduševljavajući. Posebno se lijepo vide Ozeblin na Plješivici, ličko sredogorje, Velebit i bosanske planine. Na vrhu je geodetski stup s kutijom i metalnim žigom, navode iz Hrvatskog planinarskog saveza.

babulj 2Prilaz do vrha rutom Mazinski prijevoj – izvor Kovačević luka – Ledina (izvor Klapavica) – Kremen, potrajali otprilike tri sata, dok je silazak bio upola kraći. Važno je napomenuti da nitko nije odustao, već je posao odrađen timski.

Start je bio ujutro u 8 sati kod Lipotice, a svi su živi i zdravi došli u Zadar oko 18 sati. Nastradala je tek jedna tenisica, koju su snalažljivi GSS-ovci sanirali ljepljivom trakom, pa se tako zabrinuta penjačica nije vraćala bosonoga.

Ovom prilikom, Stjepan Gverić, predsjednik PD “Babulj”, pozvao je sve ljubitelje planinarenja na predavanje Stjepana Božića o usponu na himalajski planinski vrh K2, koje će se 10. svibnja održati u njihovim prostorijama u Bibinjama.

Da je PD “Babulj” dao vrijedan doprinos zdravom načinu života Bibinjaca i svih ostalih članova koje ovaj klub okuplja, prepoznala je i Općina Bibinje, koja ih je ovih dana nagradila godišnjom nagradom. Također, prije nekoliko godina, članovi “Babulja” dobili su priznanje za najbolje upravljanje skloništima za planinare u Hrvatskoj.

 

Galeriju planinarenja možete pogledati na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...