Hoće li ‘neradni petak’ spasiti radna mjesta?

Potpora za očuvanje radnih mjesta mjera je koja se još naziva i ‘neradni petak’ a njome bi uskoro moglo biti obuhvaćeno najmanje 700 radnika u proizvodnim djelatnostima. Jedno od poduzeća obuhvaćenih mjerom je i PiK Rijeka koji je potporu za skraćeni radni tjedan iskoristio za 52 od ukupno 400 radnika.

PiK Rijeka iskoristio je potporu za očuvanje radnih mjesta za dio mljekarskog pogona 29. 4. 2013. Prvi ugovori s poslodavcima u ovoj godini potpisani su u drugom dijelu travnja, a za sada je potporom za neradni petak obuhvaćen 261 radnik u tri poduzeća, dva iz drvnog sektora i jedan iz prehrambene industrije.

Riječ je, kako neslužbeno doznaje Novi list, o poduzeću PiK Rijeka koji je potporu za skraćeni radni tjedan iskoristio za 52 od preko 400 radnika. Druga dva ugovora, kojima je obuhvaćeno 209 radnika sklopljena su s Finvest Corp-om iz Čabra, i odnose se na poduzeća koja se bave preradom drva.

Rukovoditeljica sektora općih, pravnih i kadrovskih poslova PiK Rijeka Milka Cvitković rekla je kako im je glavni cilj zadržati sva radna mjesta: ‘Zbog toga smo se odlučili na korištenje mjere ‘neradni petak’.’

Mjera ‘neradni petak’ ima za cilj zadržati u radnom odnosu radnike za koje poslodavac može osigurati rad u punom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno, ali im zbog poslovnih poteškoća ne može osigurati plaću za puno radno vrijeme.

Iako se kolokvijalno mjera naziva neradnim petkom, to ne znači da radnici taj dan ne rade. Naime, puno radno vrijeme u kraćem trajanju od 40 sati tjedno ne mora biti raspoređeno jednako po danima, tjednima i mjesecima, nego se utvrđuje kao prosječno skraćeno radno vrijeme unutar razdoblja ostvarivanja potpore koja može trajati najduže šest mjeseci. Visina potpore koja se isplaćuje radniku, pritom ne može biti viša od neto iznosa minimalne plaće, odnosno trenutačno 2.244 kune.

Država, dakle, sufinancira razliku neto plaće radnika prije i nakon uvođenja Programa rada u punom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno, a najviše do iznosa minimalne plaće u neto iznosu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, interes za neradni petak do sada je pokazao 21 poslodavac. Mahom je riječ o poslodavcima u trgovini, poljoprivrednoj proizvodnji, tekstilnoj, drvnoj i elektrometalskoj djelatnosti, informatičkim i knjigovodstvenim uslugama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...