Hrvatska kupališta među najkvalitetnijima u Europi

Hrvatska je u skupini zemalja s najboljom kvalitetom kupališnih voda u Europi, pokazuje izvješće Europske agencije za okoliš i Europske komisije o kvaliteti vode za kupanje u 27 zemalja članica EU-a, Hrvatskoj i Švicarskoj.

Svake godine prije početka sezone godišnjih odmora Europska komisija objavljuje izvješća o kvaliteti kupališnih voda s podacima iz prethodne sezone.

Europska agencija za okoliš prikuplja svake godine podatke o kvaliteti vode na više 22.000 kupališta, od kojih se više od dvije trećine odnosi na kupališta uz obalu mora, a ostalo su kupališta na rijekama i jezerima. Podaci uključuju razinu bakterija od otpadnih voda i živih organizama.

Od 912 morskih kupališta u Hrvatskoj za koja su prikupljeni podaci, na njih 876 ili 96,1 posto voda je odlične kvalitete, 26 ih ima zadovoljavajuću kvalititetu, a samo tri je slabe kvalitete, dok nema nijednog na kojem je kupanje zabranjeno, a za sedam kupališta nema dovoljno podataka. Što se tiče kupališta na unutarnjim vodama, od sedam testiranih u Hrvatskoj na jednom je voda zadovoljavajuće kvalitete, dok za šest nema dovoljno podataka.

Voda na svim morskim kupalištima na Cipru (112 kupališta) i Sloveniji (21) odlične je kvalitete.

Ohrabruje činjenica da se kvaliteta vode na europskim kupalištima stalno poboljšava, izjavio je povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...