I Zadar će dobiti svoj “co-working” prostor

HUB Zagreb, Coworking Croatia i Udruženje obrtnika Zadar jučer su u Muzeju antičkog stakla priredili “Coworking dan”. Cjelodnevni događaj okupio je brojne već postojeće “coworking” korisnike, ali i one koji će tek početi koristiti ovu poslovnu uslugu.

Naime, “co-working” je oblik rada neovisnih pojedinaca u zajedničkom radnom prostoru koji je drugačiji od uobičajenog uredskog okruženja. Zbog nižih troškova vezanih za korištenje prostora i opreme, te kontakata i umrežavanja koji se ostvaruju kroz “co-working”, ovaj oblik rada olakšava pokretanje vlastitog posla ili omogućuje unapređenje postojećeg poslovanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Posjetitelji su, tako, mogli provesti radni dan u tipičnom “co-working” radnom okruženju koji je uključivao otvoreni prostor s internet vezom, mogućnost sudjelovanja na radionicama i predavanjima te kontakt i umrežavanje s ostalim korisnicima prostora. Evo što je o “Co-working danu” rekla tajnica Udruženja obrtnika Zadar Renata Marušić:

– Udruženje obrtnika Zadar prošle je godine započelo s provedbom projekta “Co-working”. Kako vrijeme odmiče sve više prepoznajemo mogućnost da i Zadar dobije svoj “co-working” prostor. Ostvarili smo puno odnosa s različitim udrugama, društvima i institucijama, koji su nam pomogli da organiziramo “Co-working dan” u Zadru. Ovaj dan je za cilj imamo okupljanje što više potencijalnih korisnika “co-working-a”. Što se tiče prostora, već ga imamo. Zapravo, znamo koji prostor želimo prenamijeniti. On je od Udruženja obrtnika i kao takav trenutno nije u funkciji, što ćemo promijeniti zajedno sa svim partnerima na projektu, istaknula je Marušić.

Ono što se prethodno želi postići je izgradnja zajednice korisnika “co-working” prostora u Zadru. Najbitnije je, dodala je Marušić, da ljudi podrže tu ideju, na način da svojim željama, potrebama i mogućnostima usmjere voditelje prema realizaciji projekta.

– Publika koja je bila s nama na “Co-working danu” je uglavnom iz IT sektora. Ono što mi vidimo kao mogućnost razvoja za njih je susret s ljudima iz nekih drugih sektora s kojima mogu stupiti u interakciju. Međutim, ovakav prostor će okupiti sva zanimanja koja se mogu obavljati od kuće. No, ne samo ta zanimanja, nego i sve “slobodne profesije”, kao što su novinari, fotografi, prevoditelji, IT stručnjaci, turistički vodiči i tako dalje, napomenula je.

Takvi prostori arhitektonski su uređeni tako da pružaju mogućnost rada, interakcije i umrežavanja. Uz nužno poštovanje pravila.  Danas u Hrvatskoj ima već nekoliko “co-working” prostora  u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inače, “Co-working dan” je nastavak aktivnosti EU projekta čija provedba završava u lipnju 2013. godine. Naime, Udruženje obrtnika Zadar u siječnju 2012. godine započelo je s provedbom projekta pod nazivom “Co-working” koji se provodi unutar EU programa Leonardo da Vinci.

O “co-working-u” smo razgovarali i s Matijom Raosom, predsjednikom Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca koji je posljednjih godinu dana aktivno uključen u “coworking”.

– Mi smo startali na “Danu D” gdje smo javnosti prezentirali prednosti “co-working-a”, nakon čega su uslijedili brojni seminari. Najveći “co-working” seminar smo imali u Kinu Europa gdje smo ugosti pet vrlo poznatih gostiju s tog područja uz projekciju filma. Trenutno priređujemo tjedne “co-working” seminare u klubu Pepermint, gdje se uvijek iznova predstavljamo s nekim novim temama, zaključio je Raos.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...