Josipović i Cameron: Ulazak Hrvatske u EU povijesni trenutak

Ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja povijesni je trenutak i veliko postignuće za Hrvatsku, izjavio je u Londonu britanski premijer David Cameron. ‘Uvjeren sam da će Hrvatska biti primjer drugim zemljama regije jer se proširenje Unije neće zaustaviti’, rekao je Cameron tijekom susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u sjedištu britanske vlade u Downing Streetu.

Dodao je da se od 1. srpnja gradi zajednička europska budućnost i da će Velika Britanija zajedno s Hrvatskom raditi na nužnim reformama EU-a. Govoreći o bilateralnim odnosima dviju zemalja, Cameron je rekao da se nada kako će Hrvatska i Britanija više nego dosad poticati međusobnu trgovinu i investicije.

Josipović je kazao kako je Cameron bio vrlo otvoren i naklonjen Hrvatskoj i kako je za Hrvatsku važno da ima partnera poput Velike Britanije unatoč tome što često ima različita stajališta o institucionalnom i gospodarskom razvoju Europe u odnosu na Hrvatsku i ostatak Unije. ‘Mi imamo svoje obveze iz pristupnog ugovora, one uključuju i euro, a s druge strane moramo razumjeti da neke zemlje imaju različite pozicije. Bit će veliki napor da se nađe formula koja će omogućiti daljnji razvoj Europe, uvažavajući specifičnosti pojedinih zemalja’, rekao je.

Josipović je tijekom dana posjetio ugledno sveučilište London School of Economics, gdje je razgovarao s britanskim stručnjacima za europska pitanja, a posjet V. Britaniji završava u petak na jednom od naprestižnijih svjetskih sveučilišta – Oxfordu, gdje će profesorima i studentima govoriti o hrvatskoj vanjskoj politici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...