Kako funkcioniraju EU fondovi građanima će biti objašnjeno – stripom

Povodom obilježavanja skorog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u Zagrebu se održava konferencija na temu “Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU?”. Također u Zagrebu će danas biti predstavljen i strip o EU fondovima.

Samo za potrebe Kohezijske politike Hrvatska u drugoj polovici godine na raspolaganju iz proračuna Unije ima gotovo 450 milijuna eura, dok se iduće godine taj iznos penje na milijardu eura. Preduvjet korištenju tih sredstava, između ostalog, priprema je dovoljnog broja projekata te osiguravanje sredstava za njihovo financiranje. Riječ je o izazovu o kojem će na konferenciji danas raspravljati relevantne osobe iz političkog, gospodarskog, bankarskog i diplomatskog sektora. A kako bi se građanima približili EU fondovi i način na koji funkcioniraju, javnosti će biti predstavljen i strip o EU fondovima.

Izazova pred Hrvatskom je puno, ali i puno prilika, rekao je jučer prilikom otvaranja Europskog tjedna šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, dok je inoministrica Pusić, uz EU fondove i veliko europsko tržišta rada, nabrojala je još neke pogodnosti koje nam donosi članstvo u Uniji. “Neće biti carinika na granicama, proizvodi će se moći izvoziti na tržište EU bez bilo kakvih dodatnih carina. Cijena hrane za očekivati je da će se spustiti budući da i danas naši ljudi idu preko granice u Mađarsku, Sloveniju kupovati hranu zato što je jeftinija”, rekla je Pusić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...