Cestitka_Uskrs

Kako izgled lica otkriva istinu o vašem zdravlju

Što jedete, koliko pijete, vježbate li malo ili previše, koliko kava dnevno popijete i koliko sati provodite pred računalom sve se to vidi na vašem licu.

Svatko poznaje barem jednu sretnicu koja mrzi teretanu, jede nezdravu hranu, pije vino svake noći, ali nekako održava zavidno vitku i čvrstu figuru. No stručnjaci upozoravaju da ne postoji besplatan ručak, jer bez obzira kako izgleda vaše tijelo, vaše će lice reći istinu o vašim lošim navikama.

‘Puno možete zaključiti o nečijem životnom stilu i navikama iz njegovog lica, uključujući i prehranu te koliko pije ili puši’, kaže dr. Leslie Tabi, dermatolog i glasnogovornica britanske Skin Foundation.

Alkohol je, čini se, jedan od najgorih neprijatelja lica. Estetski kirurg dr. Michael Prager kaže da je liječi sve veći broj žena čija su lica postala napuhnuta, blijeda i naborana zbog njihovih navika s alkoholom.

‘Često mi pacijentice kažu kako je njihova majka izgledala jako dobro u njihovim godinama te da ne razumiju zašto one izgledaju puno starije. Kažem im da je to vjerojatno zato što njihova majka nije toliko pila’, kaže. No, to nije jedina životna navika koja može biti štetna po vaš izgled – stres, pretjerano vježbanje, pa čak i odluka da pređete na vegetarijansku prehranu ima utjecaj.

Evo, što vaše lice otkriva o vašem životu:

 

Oblik lica

Upali i ispijeni obrazi

Krivci: Prekomjerno vježbanje, yo-yo dijete

‘Iako je vježbanje presudno za zdravo tijelo i kožu, previše treninga može za posljedicu imati upale, spuštene obraze’, kaže dr. Aamer Khan. ‘Taj je fenomen poznat kao trkačevo lice, ali bilo kakav prekomjeran kardiovaskularni trening koji povećavaju broj otkucaja srca učinit će isto. U početku, kada počnete trčati, lice vam se zacrveni jer se krvne žile šire kako bi kisik cirkulirao organizmom. No nakon 15 minuta mišići trebaju više kisika, krv se preusmjerava daleko od lica, što znači da masni jastučići na obrazima nemaju kisika i polako počinju odumirati.’

‘Ako puno trčite, imat ćete zdravo srce i pluća, ali ćete izgubiti punoću u obrazima i izgledat ćete ispijeno.’

Kombinirajte različite tipove vježbi, poput dizanja utega ili joge. Ostavite se cigareta budući da toksini u cigaretama također napadaju dotok krvi do masnih jastučića na obrazima. Izbjegavajte moderne brze dijete, jer će to uzeti danak vašem izgledu, upozoravaju dermatolozi. Učinak yo-yo dijete je gubitak elastičnosti kože pa je čest slučaj da imajte višak kože oko donje čeljusti.

 

Podbuhlo lice

Krivci: alkohol, nedostatak vježbanja

Alkohol dovodi tijelo u stanje stresa uzrokujući veću proizvodnju hormona kortizola koji uzrokuje više masnoća koji se skupljaju oko lica i zadržavanje vode oko obraza. Osim toga, alkohol stimulira parotide, žlijezde slinovnice koje se nalaze ispod i ispred uške. Prekomjerno pijenje uzrokuje rast tih žlijezda pa lice postaje bucmasto.

Prestanete li piti ili smanjite li alkohol primijetit ćete poboljšanje.

Alkohol se sastoji od 50 posto šećera, a prehrana bogata šećerom postaruje kožu procesom glikolizacije. Molekule koje nastaju razgradnjom šećera usporavaju proizvodnju kolagena i elastina. Lice gubi elastičnost mišića, gubi se forma lica koje postaje bucmasto. Između 20 i 30 možete se izvući, ali ako nastavite piti do svog 40. rođendana šteta će već biti učinjena.

Redovita tjelovježba također je bitna za održavanje zdrave i mladenačke kože na licu. Tjelovježba održava cirkulaciju krvi u koži održavajući proizvodnju kolagena.

 

 

Koža

Bore

Krivci: Ne nosite zaštitu od sunca

Chris Griffiths, profesor dermatologije na Sveučilištu u Manchesteru, tvrdi da može procijeniti što je uzrokovalo bore jednim pogledom. ‘Fine, nježne bore se javljaju s godinama, no grube, dublje bore posljedica su štetnog utjecaja sunca.

Bore ispod očiju najčešće su znak da ste previše vremena proveli na suncu. ‘ Cijelo lice je na udaru, ali kosa štiti čelo, pa će područja ispod očiju biti najviše pogođena. Koža je tu najtanja i podložna boranju.

 

Blijed ten

Krivci: Ne jedete povrće, prekomjerna tjelesna težina

Jedno je istraživanje pokazalo da samo tri porcije voća i povrća dnevno mogu dati koži prirodan sjaj u roku od nekoliko tjedana. Voće i povrće sadrže pigmente koji primjerice daju mrkvi narančastu boju, a rajčici crvenu. Kad ih jedemo, ti se pigmenti talože na koži, stvarajući sjaj.

Prirodno rumenilo na obrazima može biti rezultat kardiovaskularnog fitnessa. Blijed ten sugerira da osoba redovito ne vježba.

 

Tamni prsteni na vratu

Krivac: slatka hrana

Smeđe-sive mrlje na vratu mogu biti znak upozorenja na dijabetes tipa 2, što je bolest povezana s prehranom bogatom šećerom i ugljikohidratima.

Te mrlje ukazuju na visoku razinu hormona inzulina. Ako se temeljni uzrok ne liječi, može se proširiti na cijeli vrat. Takve su mrlje signal pretilosti i dijabetesa, a pojavljuju se na pazuhu, a ponekad i na vratu. Znak su da inzulin ne radi dobro, pa ga organizam mora proizvesti puno više. Gubitak težine je najbolji tretman.

 

Crvena koža

Krivci: kofein, nedostatak sunčeve svjetlosti

Dr. Aamer Khan kaže kako previše kave može dehidrirati kožu, koja izgleda crvena i spaljena. ‘Pijete li više od tri šalice dnevno, na svaku od njih trebate popiti dodatnu čašu vode kako biste eliminirali učinke’, savjetuje.

Niska razina vitamina D koji se stvara u tijelu kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti može izazvati crvenilo u licu. Ovaj je vitamin je važan za stvaranje novih stanica kože, a njegov nedostatak može dovesti do crvene kože.

Jedna od deset osoba pati od nekog stupnja rosacee, kroničnog stanja kože koje počinje laganim crvenilom ali može napredovati do trajnog crvenila, mrlja i vidljivosti krvnih žila u koži.

Rosacea može biti nasljedna, ali je potiče ili pogoršava alkohol, kava i začinjenu hranu, zbog kojih se šire krvne žile što može pogoršati osip na licu.

 

Akne

Krivci: mliječni proizvodi i radikalne dijete poput Atkinsa

Akne su više genetski uvjetovane nego rezultat životnih navika.

‘Međutim, postoji sve više dokaza da u nekim slučajevima veći unos mliječnih proizvoda ili prehrana visoka u kalorijama može biti čimbenik koji doprinosi aknama. Neki stručnjaci ukazuju da bi mogao biti kriv inzulinski faktor rasta 1 koji se nalazi u mlijeku. Dijete poput Atkinsonove u kojima se unosi puno proteina i malo ugljikohidrata mogu također izazvati akne. Protein sadrži određene aminokiseline koje potiču proizvodnju hormona poput testosterona koji može uzrokovati akne.

Prehrana bogata omega-3 kiselinama, svježim voćem i povrćem najbolji je način da se spriječe ili smanje akne.

Usta

Pukotine na rubovima usana

Krivac: Ne jedete povrće

Pukotine u kutu usta, angularni stomatitis, mogu biti znak nedostatka vitamina B, budući da taj vitamin ima protuupalna svojstva. Vjerojatno to stanje prati i obložen jezik. Nedostatak vitamina C može dovesti do upaljenih, napuknutih usana.

Oba se vitamina nalaze u većini voća i povrća, a žitarice od cjelovitog zrna i grašak bogati su vitaminom B, dok naranče i paprike obiluju vitaminom C.

 

Potrošeni zubi

Krivci: Stres, masna i začinjena hrana

‘Naša dentalna dob može biti vrlo različita od naše kronološke dobi,’ kaže dr. Ben Atkins, stomatolog iz Manchestera.

Stres može uzrokovati škrgutanje zubima noću ili stiskanje danju, što može smanjiti dužinu zuba. Ljudi često ne shvaćaju da to rade. Ima onih koji su izgubili 50 do 80 posto svojih zubi zbog te nesvjesne navike.

Važno je liječiti uzrok tjeskobe.

Višak želučane kiseline i previše alkohola također može trošiti zube. Jedete li puno masne i začinjene hrane proizvodit ćete više kiseline, a ako patite od refluksa kiseline mogu oštetiti zube.

 

Blijede desni koje se povlače

Krivci: cigarete

Zubni karijes je obično povezan sa slatkim zalogajima, ali bolest desni se povezuje s pušenjem. Štete na prokrvljenosti desni od pušenja mogu izazvati povlačenje zubnog mesa, koje također mogu početi izgledati blijedo i kožnato, odnosno poput ribe koja je dimljena. To je ono što radite vašim ustima dok pušite.

 

Oči

Suzne oči

Krivci: Previše vremena za računalom, nedostatak sna

Suzne oči su obično znak da zapravo imate suhe oči jer vaše suzne žlijezde reagiraju proizvodeći više suza. Čest je uzrok i vrijeme provedeno za računalom. Naime, kada ste koncentrirani na zaslon vjerojatno čete manje treptati, a to stvara suze i podmazuje oči. Nedostatak sna također doprinosi suhoći očiju, budući da se tijekom spavanja oči obnavljaju i proizvode suze.

Podočnjaci

Krivci: vegetarijanska prehrana, nedostatak sna

Nedostatak željeza može biti krivac za podočnjake, ali ovaj problem zna biti uobičajen kod vegetarijanaca, jer je meso glavni izvor tog minerala.

Željezo je važno za obnovu tkiva, a njegov manjak usporava stvaranje nove kože zbog čega su čest rezultat blijedo lice i tamni podočnjaci.

 

Prsteni oko šarenice i kvržice na očnom kapku

Krivci: Masna prehrana

Bijeli prsteni u irisu, žute naslage ili kvržice oko kapaka, mogu poznat biti znaci visokog kolesterola često povezanog s prehranom bogatom masnom hranom.

Višak kolesterola se taloži oko očiju jer ima bogatu opskrbu krvlju, piše Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...