Kalmeta: “Koalicije s Renom Sinovčićem neće biti!”

Gospodine Kalmeta, navedite pet glavnih projekata koje mislite ostvariti u gradu.

– Najveći problem u Zadru je nezaposlenost i zato je naš prioritet sve što će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje novog investicijskog ciklusa, produžetak turističke sezone i razvoj obrtništva i poduzetništva. Vodit ćemo računa o socijalnoj sigurnosti i standardu građana i nastavku izgradnje komunalne infrastrukture.

 

Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u gradskoj upravi?

– Gradska uprava mora biti servis građanima i efikasna prema svima koji trebaju njenu uslugu otvarajući mogućnosti svemu što će povećati standard građana. Ja dobro poznajem sustav i već znam što treba napraviti, a vrlo brzo ću vidjeti postoji li potreba za smanjenje gradske uprave.

 

Hoćete li raspisati natječaje za izbor pročelnika i direktora komunalnih tvrtki?

– Svima ću reći što očekujem kada je u pitanju rad gradske uprave i komunalnih poduzeća. Tko se ne bude mogao uklopiti i pratiti ritam rada gradske uprave kao servisa građanima, tomu ćemo zahvaliti.

 

Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat?

– Kroz dosadašnji rad i funkcije koje sam obnašao Zadar je napravio veliki iskorak, to vide i priznaju svi, ne samo u Zadru nego i u Hrvatskoj pa i šire. To su ozbiljne referencije. Moja ljubav prema gradu je neupitna, neupitno je da znam, mogu i hoću dati Zadru novi zamah u periodu od 2013. do 2017. godine.

 

Zašto ste uopće ušli u kandidaturu? Zbog pritiska Karamarka i Brkića?

– Ma kakav pritisak, to je bila samo moja odluka i odluka GO HDZ-a, a slušao sam i građane Zadra koji, po mom dubokom uvjerenju, to žele. Priče o pritisku su medijska podmetanja i diskvalifikacije. Imam ja dovoljno godina, političkog iskustva, pa ako hoćete i uspjeha da bi mi se moglo naređivati.

 

Zašto ste onda ušli u kandidaturu?

– Nakon 20 godina uspjeha i realizacije kapitalnih projekata, Zadar se pokušava zaustaviti. Pokušava se zaustaviti investicije, kao primjerice Gaženicu koja je „začeta“ još 70-ih godina i koja je nadstranački projekt. Zadar može iskoristiti svoj položaj i kroz vezu s Anconom postati spojnica zapadne sa srednjom i istočnom Europom. Gaženica nosi nova radna mjesta i bila bi tragedija za sve generacije Zadrana da se projekt zaustavi. Uz to se provodi tiha regionalizacija Hrvatske, preferiraju se četiri najveća grada, a ostale se stavlja u podređen položaj. Prijeti nam gubitak administrativnog središta, između Zadra i Zagreba bi se „ubacilo“ Split kao posrednika, a i to je gubitak radnih mjesta. Tome se, sa strankom, koalicijskim partnerima i građanima, mogu oduprijeti.

 

Mislite da Ivo Bilić i sadašnja opozicija to ne žele?

– Da to žele, mogli su se suprotstaviti i do sada, ali oni samo šute i bespogovorno provode što im šefovi iz Zagreba kažu. A zalog uspjeha Zadra upravo je bilo okupljanje stručnih ljudi, bez obzira na stranke i sve ostalo. Imali smo suradnju s gospodarstvenicima i Sveučilištem, krasilo nas je zajedništvo. Svi problemi ovdje nisu riješeni, ali ova ekipa kojoj sam na čelu je ekipa koja ih najuspješnije može rješavati.

 

Bili ste ministar pomorstva, mora, turizma, prometa, neba, zemlje… Znate li nešto o plastičnoj kirurgiji?

– Samo ono što sam pročitao i vidio na TV, nemam s tim nikakvih iskustava.

 

Znači li to da nećete „Rena pretvoriti u Renatu“? Da nije moguća postizborna koalicija sa Sinovčićem?

– Reno Sinovčić i Renata Peroš su dvije različite osobe, ne mogu usporediti ni njih ni situacije u kojima se nalaze ili su se nalazili. Ne, takva koalicija nije moguća! Ako Sinovčić slučajno i prijeđe prag, koalicije s njim neće biti pod cijenu raspisivanja novih izbora. Ni s njim, ni s Markom Pupićem Bakračem.

 

Zašto?

– Zato što ne prihvaćam da se tuče ispod pojasa, ne mogu prihvatiti ljude kojima je jedini program blaćenje drugih i usmjereni su samo na destrukciju.

 

A što je s laburistima? Biste li njih mogli prihvatiti?

– Neće nam trebati nitko, glatko ćemo pobijediti.

 

Ako ne uspijete u tome, laburiste biste prihvatili?

– S njima bismo bili spremni razgovarati.

 

Biste li podržali Paradu ponosa u Zadru?

– Tolerantan sam čovjek, svatko ima pravo na svoj život i izbor svog pogleda na svijet i u skladu s tim se ponašati. Nisam čovjek koji bi išta zabranjivao.

 

Kako mislite riješiti problem KK Zadar?

– KK je jedan od simbola Zadra, ali se mijenjaju vremena i uvjeti njegova funkcioniranja. Dok se ne pronađe jedan ozbiljan i veliki sponzor, Grad i dalje treba pomagati Klubu.

 

Koji su vam političari uzori?

– Margaret Thatcher i Ronald Reagan.

 

Tko prije treba dobiti spomenik u Zadru, Tuđman ili Zanki?

– Tuđman.

 

Može li Zadar živjeti samo od turizma?

– Ne može, ali je turizam za Zadar vrlo važna gospodarska djelatnost. Treba raditi na proširenju turističke sezone kako bi ljudi od turizma živjeli još bolje, a Zadar povezati sa zaleđem i otocima.

 

Što planirate napraviti na zadarskoj rivi?

– Naša riva je jedna od najljepših na Jadranu, ali nije dovoljno iskorištena. Postoji potencijal da se rivu oživi, pa ćemo uz sudjelovanje građana i stručnjaka za to osmisliti projekte.

 

Koji vam je bio najuzbudljiviji događaj u životu?

– Rođenje moje djece.

 

Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

– Slušam obojicu.

 

Koju ocjenu biste dali Vladi?

– Minus dva.

 

Jeste li vjernik, agnostik ili ateist?

– Vjernik.

 

Imovinska kartica: Sve je na internetu

– Dugi niz godina sam dužnosnik i od početka je moja imovina upisana u imovinsku karticu. Sve je tamo, kartica je preko interneta dostupna svima koje zanima, pa je mogu i pogledati – kaže Kalmeta.

 

Što je najbolja, a što najlošija osobina Vašeg glavnog konkurenta Ive Bilića?

– Građani su ti koji će procijeniti naše dobre i loše strane na temelju programa koje nudimo. A građani neće pogriješiti! Ipak, mislim da je Bilić na poslovima na kojima je dosada radio, mogao Zadru i te kako pomoći, a po mojim saznanjima – nije uradio ništa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...