Kina i Indija jačaju suradnju

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Kineski premijer Li Keqiang u posjetu je kod indijskog kolege Manmohana Singha. To je njegovo prvo inozemno putovanje od stupanja na dužnost. Svrha je posjeta jačanje gospodarske suradnje između Indije i Kine, ali i rješavanje graničnog spora starog više desteljeća.

Premijer jednog od najbrže rastućih gospodarstava svijeta izabrao je za prvu postaju svoje inozemne turneje – Indiju. Ne slučajno. Sa svojim susjedom želi dobre odnose jer su oni, tvrdi, od presudnog interesa za svjetski mir. A oni se prije svega odnose na granične sporove. Indija se, naime, desetljećima sporila s Kinom oko granice na Himalaji. Održano je 15 krugova pregovora. Bezuspješno.

Prošlomjesečni incident dodatno je opteretio odnose. Indija je optužila kineske vojnike da su prešli granicu i ušli dvadeset kilometara u njezin teritorij. Spor je riješen diplomatskim putem.

Još važnije, razgovaralo se o gospodarskoj suradnji. Kina je drugi gospodarski partner Indije. Cilj je da trgovinska razmjena s prošlogodišnjih 66 milijardi dolara do 2015. poraste na 100 milijardi.

Kina, čiji je gospodarski rast oko 8%, zainteresirana je i za velika investiranja u indijsku infrastrukturu.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar