Kina i Indija jačaju suradnju

Kineski premijer Li Keqiang u posjetu je kod indijskog kolege Manmohana Singha. To je njegovo prvo inozemno putovanje od stupanja na dužnost. Svrha je posjeta jačanje gospodarske suradnje između Indije i Kine, ali i rješavanje graničnog spora starog više desteljeća.

Premijer jednog od najbrže rastućih gospodarstava svijeta izabrao je za prvu postaju svoje inozemne turneje – Indiju. Ne slučajno. Sa svojim susjedom želi dobre odnose jer su oni, tvrdi, od presudnog interesa za svjetski mir. A oni se prije svega odnose na granične sporove. Indija se, naime, desetljećima sporila s Kinom oko granice na Himalaji. Održano je 15 krugova pregovora. Bezuspješno.

Prošlomjesečni incident dodatno je opteretio odnose. Indija je optužila kineske vojnike da su prešli granicu i ušli dvadeset kilometara u njezin teritorij. Spor je riješen diplomatskim putem.

Još važnije, razgovaralo se o gospodarskoj suradnji. Kina je drugi gospodarski partner Indije. Cilj je da trgovinska razmjena s prošlogodišnjih 66 milijardi dolara do 2015. poraste na 100 milijardi.

Kina, čiji je gospodarski rast oko 8%, zainteresirana je i za velika investiranja u indijsku infrastrukturu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...