Lokalne i regionalne televizije – mrak u eteru

Lokalne i regionalne televizije, njih 21, najavile su za danas u 21 sat ‘mrak u eteru’ kako bi još jednom upozorile na teško stanje u kojem se nalaze, priopćila je Nacionalna udruga televizija (NUT).

Od 21 televizije, s 500 zaposlenih i nekoliko stotina honorarnih suradnika, pet je tv postaja u predstečajnom postupku, sedam blokiranog računa, a većina duguje tvrtki Odašiljači i veze naknadu za emitiranje, upozorava NUT-a koji u priopćenju prilaže opširno pismo saborskom Odboru za medije i klubovima zastupnika.

Udruga lokalnih televizija traži hitnu izmjenu Pravilnika o obvezi, visini i načinu plaćanja naknada. Tvrde, naime, da lokalne i regionalne televizije nakon prelaska na digitalno emitiranje, naknadu za koncesiju plaćaju dva puta, državi i putem naknade koju plaćaju Odašiljačima i vezama. Time su malim, lokalnim televizijama nametnuti veliki troškovi, dok je prelazak na digitalno emitiraje velikim nacionalnim televizijama troškove umanjio, navode iz NUT-a.

NUT skreće pozornost da je Vijeća za elektroničke medije pripremilo prijedlog novog pravilnika, koji uvažava argumente lokalnih postaja te očekuju pozitivna očitovanja nadležnih ministarstava. Udruga lokalnih i regionalnih televizija obratila se javnosti, saborskim zastupnicima, premijeru i nadležnim institucijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...