London: Brutalno ubojstvo vojnika teroristički napad

Dvojica muškaraca, koji su jučer u južnom dijelu Londona mačetama brutalno ubili britanskog vojnika, izvikivali su tijekom napada islamističke parole, a britanski dužnosnici ocijenili su da je riječ o terorističkom napadu, prenose agencije.

Video snimka koju je odmah nakon napada snimio jedan prolaznik pokazuje jednog od napadača zakrvavljenih ruku u kojima je držao mačetu i nož. Nikada nećete biti sigurni. Smijenite svoju vladu. Nju nije briga za vas, rekao je mlađi crni muškarac u trapericama i trenirci, govoreći lokalnim naglaskom. Snimku je prikazala tv postaja ITV.

Policija je objavila da je nakon napada ranila i privela dvojicu napadača, objavila je agencija Reuters.

Napad je izvršen usred dana nedaleko od vojarne u četvrti Woolwich u južnom dijelu Londona. Očevici navode da su dvojica napadača ostala na mjestu napada i tražila od prolaznika da ih snimaju i fotografiraju kao da su željeli biti na televiziji ili slično.

Mediji su javili da su očevici rekli da su napadači tijekom napada izvikivali Alah Akbar, te da su žrtvi pokušali odrubiti glavu. Ubijeni vojnik star oko 20 godina nosio je majicu s natpisom Pomoć za heroje, što je naziv dobrotvorne organizacije za pomoć ranjenim britanskim vojnicima.

Velika Britanija ima raspoređene vojnike u Afganistanu od 2001., a njezini vojnici bili su i u Iraku od 2003. do 2009. godine.

Britanski premijer David Cameron, koji je u vrijeme napada bio u posjetu Parizu, osudio je taj barbarski čin i strašan zločin … koji je očito teroristički, rekao je Cameron na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači u društvu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Cameron je najavio hitan povratak u London kako bi nazočio sjednici sigurnosnih službi planiran za danas ujutro.

U mislima smo sa žrtvom, njezinom obitelji i prijateljima, kazao je, dodavši da Britanija neće nikada popustiti pred prijetnjama terorista.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen osudio je jučer navečer šokantni i barbarski zločin, koji se dogodio u Londonu i za koji se sumnja da je riječ o terorističkom napadu. Snažno osuđujem taj šokantni i barbarski zločin. Takvi napadi nikad se ne mogu opravdati, kaže se u poruci glavnog tajnika Rasmussena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...