Mađari iz Ine pozvani na informativni razgovor

USKOK-ovi istražitelji uručili su poziv na informativni razgovor predsjedniku Uprave Ine Zoltánu Áldottu te mađarskim članovima Nadzornog odbora Ferencu Horvathu, Jozsefu Molnaru, Györgyju Mosonyiju i Oszkaru Vilagiju. Riječ je o istrazi o manipulaciji cijenama Ininih dionica u prosincu 2010.

Istraga je pokrenuta na prijavu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga 2011., kad joj je na čelu bio Ante Samodol.

Prema neslužbenim izvorima, oni nisu pozvani ni kao osumnjičenici ni kao svjedoci, već su pozvani na informativni razgovor kao osobe koje bi mogle imati saznanja o događajima na koje se prijava odnosi.

MOL je u prosincu 2010. objavio dobrovoljnu javnu ponudu za kupnju Ininih dionica po cijeni od 2800 kuna, a nakon toga počelo je intenzivno trgovanje dionicama i rast cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi. Hanfa je sredinom svibnja 2011. utvrdila da je mađarski MOL manipulirao tržištem.

Hanfa je tim rješenjem bila utvrdila da je MOL kao cilj svoje javne ponude bio proklamirao i objavio mogućnost da se radnicima Ine i privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi omogući da toj mađarskoj kompaniji prodaju svoje dionice po cijeni višoj od tržišne (po 2800 kuna), a da je nakon završetka ponude kupovao dionice Ine po znatno višim cijenama (između 3650 i 4016 kuna), pa proizlazi kako je njegov osnovni cilj od početka bio prelazak praga od 50% udjela u Ini, što nije najavio pri objavljivanju opće ponude.

MOL je na to Hanfino rješenje bio reagirao priopćenjem u kojem je odlučno odbacio sve navode i optužbe u vezi manipulacija tržištem te isticao da je dionice kupovao zakonito i da nije prekršio zakon.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...