Maduro šalje vojsku na ulice Caracasa

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro poslao je oko 3000 vojnika na ulice glavnoga grada Caracasa u obračun s kriminalom i nasiljem. ‘Sigurna domovina’ naziv je novog plana kojim se želi smanjiti nasilje, nakon 20-ak sličnih pokušaja tijekom 14-godišnje vladavine pokojnog socijalističkog vođe Huga Chaveza.

‘Naše oružane snage zauzimaju ulice kako bi zaštitile narod’, rekao je Maduro u govoru pripadnicima vojne policije i vojske, koji je prenosila državna televizija. ‘Pozivam vas da služite svojoj zemlji. To mora biti više od puke parole. To mora biti opredjeljenje savjesti, strasti i ljubavi’, kazao je Maduro.

U nekoliko idućih mjeseci vlasti planiraju postaviti oko 500 nadzornih punktova oko Caracasa. Oko 9000 novih policajaca trenutačno je na obuci, dok će se, kako je planirano, oko 1600 pripadnika Nacionalne garde poslije priključiti projektu. Oporba je to nazvala još jednim neozbiljnim pokušajem primjene oštrih mjera protiv kriminala.

U Venezueli je prošle godine, prema službenim podacima, ubijeno više od 16.000 ljudi, što je porast od 14 posto u odnosu na godinu prije. Stopa ubojstava od 55,2 posto na 100.000 stanovnika jedna je od najvećih u svijetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...