Manjine obogaćuju kulturni život grada

Međunarodni dan kulturne raznolikosti koji se u svijetu obilježava 21. svibnja proslavljen je jučer u Zadru. Velika i bogata manifestacija u organizaciji Radne skupine Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije održana je u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar. Dvorana puna do posljednjeg mjesta bio je dovoljan pokazatelj kako je riječ o izuzetno uspješnoj manifestaciji koja se održava već osmu godinu zaredom.

Osim velikog broja publike i predstavnika manjina koji žive u Zadru, na nastup su doputovali pjevači, plesači i svirači iz raznih krajeva Hrvatske.

Veselko Čakić, predsjednik Radne skupine nacionalnih manjina, istaknuo je kako je Grad Zadar od početka prepoznao projekt, te ga uz Zadarsku županiju redovito u potpunosti financira.

– Danas ćemo se predstaviti s tradicionalnim pjesmama, nastupima folklornih skupina. Također ćete imati priliku kušati tradicionalna jela, od pasta šute, preko gravce na tavce do raznih kolača i bureka. Zahvaljujemo se Kazalištu lutaka koje nam je ustupilo prostor, Gradskoj tržnici na ustupljenim štandovima kao i Koordinaciji za ljudska prava na logističkoj podršci, kazao je Veselko Čakić.

Program pun pjesme i plesa vodila je Nives Rogoznica. U ovogodišnjem programu nisu nastupili predstavnici Crne Gore, ali su ipak uz ostale predstavili svoju gastronomsku ponudu. Na većini štandova mogao se kušati pršut, sir, salama. Makedonci su postavili gravce na tavce, Bosanci burek i krumpirušu, a na talijanskom štandu bilo je raznih slastica. Svaka manjina ponudila je izvorna vina, a bilo je i krafni, kolača, uštipaka…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...