Matičnim stanicama prvi put zaliječen moždani udar!

Petero teških invalida u Velikoj Britaniji pokazalo je znakove poboljšanja nakon što su po prvi put u povijesti prošli tretman matičnim stanicama, javljaju otočni mediji.

Prof. Keith Muir s Glasgow Universityja kaže da je iznenađen malim do umjerenim oporavkom petoro pacijenata. Priznaje da je još prerano da bi se slavilo, međutim, rezultati će biti predstavljeni u utorak na Europskoj konferenciji o moždanom udaru u Londonu.

Oporavljeni bolesnici sudjeluju u malenom kliničkom testiranju u Glasgow’s Southern General Hospital u koje je ukupno uključeno devet osoba u 60-im, 70-im i 80-im godinama života. Istraživanje bi trebalo ocijeniti sigurnost procedure u kojoj se u oštećeni dio mozga ubrizgavaju matične stanice. To je jedan od prvih testova liječenja ljudi matičnim stanicama u svijetu uopće.

Rezultati pokazuju da kod pacijenata do sada nisu zabilježene štetne nuspojave te da je kod više od pola njih čak bilo poboljšanja zdravstvenog stanja.

No za sada se još uvijek ne može isključiti mogućnost da je oporavak posljedica placebo efekta zbog medicinske njege i skrbi koju pacijenti dobivaju u sklopu tretmana. Ipak poznato je da se žrtve moždanog udara uglavnom ne uspijevaju značajnije oporaviti nakon što prođe više od šest mjeseci od udara. Svi bolesnici uključeni u testiranje doživjeli su udar prije više od šest mjeseci, a neki i prije pet godina.

Prof. Muir kaže da nisu očekivali da će se ijedan oporaviti, a kamoli pet.

‘Čini se neobičnim da bi sve to moglo biti rezultat slučaja ili placebo efekta’, rekao je Muir za BBC i dodao: ‘Vidjeli smo da neki od pacijenata mogu hodati po kući dok su ranije bili ovisni o pomoći drugih; također neki od njih sada mogu razaznati što se zbiva oko njih… Očekivao sam da ćemo vidjeti vrlo male promjene te da će one biti kratkotrajne. Međutim, vidimo da neke traju već duže vrijeme’, objasnio je.

Jedan od sudionika istraživanja, 80-godišnji bivši učitelj Frank Marsh doživio je moždani udar prije pet godina. Nakon toga lijeva ruka mu je oslabjela i teško je upravljao njome, a imao je problema i s ravnotežom. Hodao je uz pomoć štapa i više nije mogao svirati klavir. Njegovo se stanje više nije popravljalo sve dok nije dobio injekciju matičnih stanica. Sada se znatno slobodnije kreće, ima bolju ravnotežu i snagu u ruci, a također si ponovno može vezati uzice na cipelama.

Nakon prve faze testiranja, metoda će morati proći drugu fazu koja bi trebala utvrditi jesu li zabilježena poboljšanja uistinu posljedica djelovanja matičnih stanica. U trećoj fazi tehnika će se testirati na znatno većem uzorku ljudi. Tek nakon što prođe sve ove korake metoda će se moći naći u široj uporabi u bolnicama.

Etičke dvojbe

Matične stanice korištene u eksperimentu dobivene su iz živčanih stanica embrija. Tvrtka Reneuron koja ih proizvodi može ih umnožiti i tako dobiti količine potrebne za liječenje. No neki protivnici uporabe embrionalnih matičnih stanica ističu da je svaka tehnika koja se temelji na njima etički dvojbena jer zametak ne može dati svoj pristanak da se njegovo tkivo koristi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...