Međunarodni dan biološke raznolikosti

Danas se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti s temom voda i bioraznolikost, a u Hrvatskoj je to i Dan zaštite prirode.

Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, bez utjecaja čovjeka. U vremenu kada svijet upozorava na zabrinjavajuću ugroženost bioraznolikosti, iznimno bogatstvo bioraznolikosti Hrvatske je izazov, kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, i obaveza prema generacijama koje dolaze. Samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji – staništa, populacija i gena i zato, ističu u Ministarstvu, njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave i na čovjekov život.

Naglašavaju da je Hrvatska po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja zahvaljujući svojemu specifičnom geografskom položaju na razmeđu četiriju biogeografskih regija. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 38.000, a pretpostavlja se da ih je između 50 i 100 tisuća. Mnogo je i endemskih vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija.

U Hrvatskoj postoje mnoge vrste ugrožene u Europi. One su vezane uz karakteristična staništa u očuvanim područjima. Tako medvjed, vuk i ris žive u planinskim šumama bukve i jele; močvare i poplavne šume važne su za gniježđenje, zimovanje i migraciju europskih ptica močvarica i ptica vodenih staništa koje se gnijezde u šumama, kao što su štekavac, crna roda i orao kliktaš. U Hrvatskoj se gnijezdi čak 78 europski ugroženih vrsta ptica, a uz 387 zabilježenih vrsta naša je ornitofauna među najbogatijima u Europi.

Jedan od temeljnih mehanizama za zaštitu toga prirodnog bogatstva u Europi jest europska ekološka mreža Natura 2000, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju njezinim dijelom postat će gotovo 37 posto kopnenog teritorija Hrvatske.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj ministar Zmajlović sutra će obilježiti posjetom Nacionalnom parku Krka kako bi upozorio na važnost očuvanja prirode i prirodnih staništa. Sudjelovat će na seminaru nadzornika zaštićenih područja u Hrvatskoj koji se organizira u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000.

U nedjelju, 26. svibnja u zagrebačkome Parku Maksimir održat će se edukativne i zabavne radionice kojima je svrha posjetitelje upoznati s bogatstvom biološke raznolikosti u Hrvatskoj. Ovogodišnja tema je voda i bioraznolikost te će u Paviljonu jeke biti postavljena izložba o prekograničnome rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...