Mlijeko i mliječni proizvodi skuplji za više od 10 posto!

U jeku pojeftinjenja hrane zbog ulaska u EU stiže neugodna vijest: cijene mlijeka i mliječnih proizvoda rastu između 10 i čak 25 posto!

Iako o točnom postotku ne žele, poskupljenje su potvrdili za RTL i Dukat i Vindija. Tvrde da je razlog vrtoglav rast troškova, a navodno je u pozadini i afera s aflatoksinima. Tako već idućeg tjedna u trgovinama kupce čeka neugodno iznenađenje. Mlijeko 10 do 15 posto skuplje, a cijena voćnih jogurta raste čak za 25 posto.

“Dukat je, nažalost, prisiljen izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata. Tako je, naprimjer, cijena tehnološke pare u 2013. godini povećana za čak 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja iznimno veliko opterećenje”, kazali su iz Dukata.

Uzrok svemu je navodno loše poslovanje i gubici nakon afere s aflatoksinima. No proizvođači mlijeka kažu da velike tvrtke nisu zadovoljne ni kad zarađuju.

“Oni non stop plaču da im je dobit premala. Sramota je da oni dižu cijenu maloprodaji, a proizvođačima su smanjili cijenu do maksimimuma i mislim da je to ponovno veliki udar na građanstvo, a da nitko ne stane sa strane i reagira iz Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Nedjeljko Babić, glasnogovornik Saveza udruga proizvođača mlijeka.

S druge strane, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas u je Ludbregu izjavio da mu još uvijek nisu poznati razlozi za povećanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda koje je najavio Dukat. Dodao je i kako Ministarstvo ne određuje cijene mlijeka na policama, niti otkupne cijene u primarnom sektoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...