Molim Vaš potpis, nije ništa strašno!?

Molim Vaš potpis, nije ništa strašno? Ovakav upit može se nerijetko čuti u predizbornoj kampanji ili u prigodama raznih potpora ili zahtjeva za referendum i slično. I što će čovjek drugo napraviti nego posegnuti za osobnom iskaznicom, olovka je već pripremljena, te u konačnici staviti svoj vlastoručni “pečat”.

I tako ste u dobroj volji ostavili pisani trag ne sluteći kako bi neki funcut ili pokvareni mulac mogao zloupotrijebiti vašu dobronamjernost. Ne mora, ali nikad se ne zna, jer su stigla olovna i teška vremena kad su oči širom otvorene oči, ako je moguće, ne bi bilo zgorega još dva tri para leća ugraditi na leđa. O ušima da ne govorimo! Uvijek moraju biti čiste kao suza kako biste čuli sprema li vam se kakva zavjera.

O svakom postupku, odnosno pokretu morate voditi strogu kontrolu, što se najbolje može izvježbati na bankomatu. Bar se ispred njega okrenete nekoliko puta oko sebe, ponekad i prekrižite da vas ne iznenadi stanje na računu. Ne mislim u negativnom jer je to se zna i ništa vas ne smije niti može iznenaditi. Ali se iznenaditi možete kad se vratimo na početak teksta gdje se uvodno govori o nekontroliranom davanju potpisa. Kako? Lijepo.

U današnje vrijeme kad se uz potpis na svakom kantunu ostavljaju Osobni identifikacijski broj, rekosmo i broj iskaznice, naposljetku i jedinstveni matični broj. I onda lupežima nije teško uzeti jednu listu koja u pravilu sadrži tridesetak imena i prezimena od kojih izvuku njima najpovoljnije. Nakon nekih možda godinu dana vama na kućnu adresu stigne sudski poziv zbog krivotvorenja dokumenata.

Što ćete nego iznenaditi se, jer vas je netko bez vašega znanja, uz pomoć sofisticiranih elektroničkih pomagala uvezao u priču iz koje nije baš jednostavno isplivati. Savjet onima koji organiziraju peticije ili referendume. Učinite sve da se zaštite dobronamjerni građani ili će oni ubuduće možda svoj potpis stavljati na jamstvo kod kupovine bojlera za kupaonicu! I ništa više od toga…

Što bi nekim političarima u ovom trenutku najviše odgovaralo, jer im se zbog raznih zahtjeva, peticija i prosvjeda, fotelja polako izmiče ispod stražnjice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...