Mrak Taritaš: “Smanjujemo rokove za građevinsku dozvolu!”

U okviru sveobuhvatne reforme sustava i sređivanja stanja u prostoru, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo je u srijedu u Zadru nacrte tri nova zakona kojima će se urediti područje prostornog uređenja, gradnje i inspekcijskog postupanja.

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš će na deset tribina u deset gradova u Hrvatskoj govoriti o tri zakona: zakonu o prostornom uređenju, zakonu o gradnji i zakonu o građevinskoj inspekciji kako bi nakon 20. lipnja u okviru prijedloga zakona išli prema Vladi i saborskoj proceduri na usvajanje.

Na prvom okruglom stolu u Zadru, ministrica je rekla kako je najveći problem s kojim se susreće običan građanin i investitori, dugo izdavanje dozvola.

– Tu se govori, da ne kažem o godinama, ali u svakom slučaju o broju dana koji ide preko stotinjak i više. Zakon o prostornom uređenju na tragu sustava prostornog uređenja kojeg danas imamo, složili smo na način da planovi budu operativniji. To znači da se iz pojedinih planova mogu direktno, puno jednostavnije nego što je do sada bilo, izdavati dozvole. Jedna bi tvornica danas trebala biti planirana prostornim planom županije, pa prostornim planom općine ili grada, pa iza toga bi trebao biti urbanistički plan uređenja… Kad zbrojite tri puta po trideset dana, to je 90 dana javnih rasprava. Ovim zakonom smo za određene zahvate dali mogućnost da se direktno iz planova određene razine, državne ili županijske razine, dakle kroz jedan plan, može doći do adekvatnog rješenja i dozvole – istaknula je.

Osim teme planiranja, važna je i tema gradnje na način da se za glavninu zahvata uvodi samo jedna dozvola i to građevinska dozvola koja je znatno jednostavnija nego što je danas, sa puno manjom dokumentacijom.

– Da bi danas dobili građevinsku dozvolu morate platiti i sva komunalna davanja. Ubuduće će se građevinsku dozvolu moći dobiti i bez toga, ali morat će se 8 dana prije prijaviti početak radova i tada platiti sva davanja i to iz jednostavnog razloga da olakšamo investitoru investiciju, da on može ući dalje u projekt, da ne mora pri tom sve što je potrebno platiti odmah – rekla je ministrica.

Govorila je i o građevinskoj inspekciji koja danas radi u sustavu u kojemu, da bi bila učinkovita, mora imati izuzetno puno akcija dokazivanja.

– Uskoro će, ako netko gradi izvan područja koje je namijenjeno za gradnju, građevinska inspekcija moći djelovati odmah bez sustava dokazivanja tko je gradio, zašto i zbog čega, a tamo gdje je predviđena gradnja bit će kazne i onda nakon nekoliko kazni i opomena, ako netko odluči ne ići po dozvolu, bit će najnepopularnija sankcija – rušenje. Puno veće ovlasti će imati i komunalni redari. Dat ćemo mogućnost općinama i gradovima da, ono što je i bio njihov interes, njihovi komunalni redari imaju veće ovlasti nego što su imali, te da mogu djelovati za neke manje zahvate i manje situacije – kazala je Mrak Taritaš.

Radi se o prijedlozima zakona u okviru Vladine reforme sređivanja stanja u prostoru koja je pokrenuta s legalizacijom i informacijskim sustavom prostornog uređenja, kako bi od jeseni bili operativni i mogli uvesti e-dozvolu s javnim, otvorenim i transparentnim sustavom – zaključila je u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...