Na Viru kupovali glasove za 200 do 500 kuna

GONG je izvijestio kako je na lokalnim izborima do 16 sati zaprimio prijave građana o dva različita pokušaja kupovine glasova. Građanima je, naime, ponuđeno 200 do 400 kuna ako kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije na mobitelu. Pokušaji kupovine dogodili su se u Slavonskom Brodu i Viru, a u slučaju iz Podstrane ne spominje se materijalna korist.

Brojne dojave o nepravilnostima odnose se na profesionalnost biračkih odbora, javljaju iz GONG-a. Tako su članovi biračkog odbora u Đakovu, Voćinu i Splitu upućivali birače za koga glasati, a u Voćinu, Funtani, Unešiću i Sućuraju zabilježeno je da kandidati neometano stoje ispred biračkog mjesta. U Trpinji, Mikleušu, Svetom Petru u Šumi, Slavonskom Brodu, Trogiru, Velikoj Gorici, Dubravi, Čulicama, Cerniku i Banićevcu utvrđena je nedostatna tajnost glasanja, a u Slavonskom Kobašu neprimjerena uređenost biračkog mjesta.

GONG dodaje kako građani dojavljuju i neprimjereno ponašanje raznih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata. Kandidati skupljaju i voze birače na biračka mjesta u Požegi, Gračacu, Gornjim Bogićevićima, Udbini, Vrhovinama – Rudopolju i Sesvetama, a u Velikom Grđevcu zabilježeno je zastrašivanje birača – korisnika centra za pomoć u kući.

“Istovremeno, građani dojavljuju i skupljanje potpisa za referendumsku inicijativu u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta (općina Kaštelir-Labinci, Banjole, Vinkuran, Špansko, Sopot, Vrbani, Velika Gorica). Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to: dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka, Novska, Petrinja, Istra, Zagreb, Osijek, Ladimirevci, Našice, Split) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) i putem Facebooka te na misi (Rudine)”, izvijestio je GONG.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...