Nacionalni je dan zdravih gradova

Hrvatska mreža zdravih gradova obilježava 20. svibnja nacionalni Dan zdravih gradova, nizom prigodnih aktivnosti kojima će gradovi i županije, članovi Mreže, predstaviti svoje programe promicanja zdravlja.

Projekt “Zdravi grad” pokrenut je 1986. godine kao razvojni projekt Ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije. Projekt afirmira holističku prirodu zdravlja, ukazujući na međuovisnost fizičke, duševne i socijalne dimenzije zdravlja. Polazi od pretpostavke da se zdravlje može postići zajedničkim naporima pojedinaca i skupina koje žive u gradu te stoga želi potaknuti aktivnije uključivanje građana u sve aktivnosti u gradu koje mogu imati utjecaj na zdravlje.

Ove se godine obilježava 25 godina djelovanja projekta “Zdravi grad” u Hrvatskoj. Od najranijih dana u Europski je projekt uključen grad Zagreb, a 1992. osnovana je i Hrvatska mreža zdravih gradova kao nevladina udruga koja danas okuplja 24 hrvatska grada i 14 županija.

Dan zdravih gradova službeno se obilježava od 2003. godine i prigoda je gradskim i županijskim vlastima za pokazivanje svojih aktivnosti na poboljšanju zdravlja svojih građana. To je također prigoda brojnim nevladinim organizacijama i volonterima za predstavljanje svojih aktivnosti i programa.

Tako primjerice Rijeka Dan zdravih gradova obilježava projektom “Plesom do zdravlja” (Zamet, od 17.30 plesat će svi od 3 do 103. godine). Zagreb – zdravi grad u prostorijama Tribine Grada Zagreba od 13.00 do 15.30 sati organizira panel na temu: “Preventivni nutricionizam – prevencija kroničnih nezaraznih bolesti – steći i očuvati zdravlje”.

Na pulskoj tržnici održat će se zajednička promocija Zdravih gradova Istre. Uz razgovor s građanima, prolaznicima i medijima podijelit će se letci i brošure koje opisuju lokalne projekte Zdravi grad te pisane poruke koje pozivaju na zdrave životne izbore.

Poreč je za temu Dana zdravih gradova odabrao “Kulturu čuvanja kućnih ljubimaca”  koja će biti promovirana kroz predavanja, radijsku emisiju i podjelom letaka za građane, a Grad Opatija sportsku rekreaciju za Opatijce svih uzrasta (26.05. Mama – beba Učka maraton).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...