Nastavak štrajkova u CA i DTR-u

Peti je dan štrajka stjuardesa i pilota Croacija airlinesa. Uprava nije pristala na zahtjeve štrajkaša da se zadrže sva njihova prava iz lanjskoga kolektivnog ugovora i povuku otkazi za 42 stjuardese.

Uprava Croatia Airlinesa izvijestila je da Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Hrvatski sindikat prometnih pilota nisu spremni obustaviti industrijsku akciju i nastaviti pregovore o normalizaciji poslovanja te zrakoplovne tvrtke unatoč tome što im je uprava ponudila maksimalne moguće ustupke. Uprava pak ističe da Croatia Airlines ne može pristati na trenutačne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i velike gubitke koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije.

Štrajk se nastavlja i u Domaćoj tvornici rublja (DTR). Uprava je priopćila da im je isplatila jednu zaostalu plaću te da poduzima sve kako bi se i druga zaostala plaća isplatila u što kraćem roku. Poručili su i kako se nadaju da će se postići dogovor o prekidu štrajka i nastavku proizvodnje. Inače, plaća im je 2.200 kuna. Radnice odbijaju vratiti se u pogon DTR-a u Brckovljanima dok poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve. ‘Zbog štrajka trpi proizvodnja, ali trpimo i mi, a nitko nas ne pita kako nam je i kako se snalazimo’, rekla je sindikalna povjerenica Novog sindikata u DTR-u Štefica Pale-Valjak.

A u Hrvatskim željeznicama štrajk je završen. Sindikat strojovođa dogovorio je s upravom da će se uključiti u proces restrukturiranja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...