Nastavlja se štrajk u Croatia Airlinesu

Ni nakon dva dana pregovora nije postignut dogovor o spornom novom Kolektivnom ugovoru između Uprave Croatia Airlinesa sa sindikatima, a prema kojem bi plaće bile manje za 20%.

I danas štrajkaju piloti i kabinsko osoblje Croatia Airlinesa (CA). Traže zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine. Najavili su da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva.

Za letove je predbilježeno oko 5500 putnika, a poremećaje u putovanju može osjetiti oko 900 putnika, dakle oko 16%, priopćeno je iz CA. Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

 

Od štrajka odustalo zemaljsko osoblje, ali ga podupiru kontrolori leta

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) priopćio je da je potpisao sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru s CA. Sporazumom je dogovoreno da će se broj zemaljskog osoblja koje će biti otpušteno smanjiti s 27% na 17% (80-ak od ukupno 480 radnika), izvijestio je predsjednik SHSZUZ-a Tomislav Rajković. Dogovoreno je i da će se njihove plaće smanjiti za trećinu od iznosa naknade za vjernost te da neće biti dodatnih smanjenja. Usuglašeno je i da će otpremnina iznositi jednu bruto plaću po godini rada u CA, a najviše 120.000 kuna neto. SHSZUZ je najveći sindikat u CA pa je postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika kompanije.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja priopćio je da podupire štrajk Hrvatskog sindikata prometnih pilota i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova te najavio štrajk solidarnosti. Svaka sekunda, svaka minuta, svaki sat našeg posla konstantno se nalazi pred velikim ogledalom odgovornosti i napokon je došlo vrijeme da se isti pristup počne primjenjivati i u rukovodećim strukturama, poručuje se u priopćenju. Dodaje se da će o najavljenom štrajku naknadno obavijestiti javnost.

Uprava CA: Uštede su nužne

Održana je i konferencija za novinare u Upravi Croatia Airlinesa. Napominju da je restrukturiranje nužno kako bi tvrtka financijsku godinu završila u plusu. Prema novom kolektivnom ugovoru, plaće stjuardesa i pilota snizile bi se 20 posto. Uprava kaže da neto-plaća pilota iznosi 23 tisuće kuna, a stjuardesa više od 9 tisuća i još jednom podsjeća da će izostanak restrukturiranja ugroziti egzistenciju tvrtke. Predsjednik Uprave Krešimir Kučko osvrnuo se i na otkaze stjuardesama zbog bolovanja. Kaže da će njegova odluka ovisiti o očitovanju Ministarstva zdravstva. Uštede su nužne, a trajanje kolektivnih ugovora je uvijek zgodno složeno za nekakve izbore. Ta prava uvelike oštećuju poslovanje tvrtke, poručio je.

 

Hajdaš Dončić: Croatia Airlinesu prijeti bankrot

Još jednom pozivam na razum i odricanje od dijela prihoda jer je to jedini način da CA opstane i ne bankrotira. Ona je jedna od rijetkih kompanija u ovom dijelu Europe koja ima potencijal da opstane i nadam se da će razum prevladati, izjavio je to ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Niskobudžetne aviokompanije jedva čekaju da neki nacionalni prijevoznik bankrotira, kao što se dogodilo u Mađarskoj ili s America Airlinesom, pa da uđu na to područje, rekao je. Na upit postoji li u CA mogućnost uštede na nekim drugim troškovima, a ne na plaćama osoblja, Hajdaš Dončić je ustvrdio da ne postoji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...