“Nemoguće je utvrditi o kakvoj se letjelici radilo, nije je bilo na radaru”: Airbus zamalo izbjegao sudar s NLO-om?

Putnička letjelica Airbus A320 stizala je u zračnu luku u Glasgowu 02. prosinca prošle godine kad je zamalo izbjegla sudar s neidentificiranim letećim objektom koji je prošao samo 90-ak metara ispod nje, javlja BBC.

Pilot airbusa izjavio je da je opasnost od sudara s objektom koji se nije pojavio na radaru bila iznimno “visoka”, a do današnjeg dana istraživači nisu uspjeli odgonetnuti o čemu se točno radilo, stoji u izvješću UK Airprox Boarda, koji se bavi istraživanjem izbjegnutih sudara u zraku: “Istraga provedena na dostupnim izvorima nadziranja nije rezultirala pronalaskom bilo kakvih tragova aktivnosti koja bi odgovarala onoj koju je opisao pilot Airbusa”.

Airbus je letio na visini od otprilike 1200 metara kad su pilot i kopilot uočili neidentificiranu letjelicu koja je prošla točno ispod njih prije nego što su stigli bilo kako reagirati, a obojica se slažu da je u pitanju bio objekt plave, žute i srebrne boje, s odvojenim prednjim dijelom i definitivno veći od balona za letenje.

Pilot je potom upitao kontrolu leta jesu li komunicirali s nekim u tom području s obzirom na to da se on “prilično približio” plavo-žutoj letjelici, ali sa Zemlje je stigao negativan odgovor.

Jedino što je zabilježeno jest pojava na radaru u Prestwicku gdje je očitan “neidentificirani trag” 1,3 nautičke milje istočno od Airbusove lokacije 28 sekundi prije njihove prijave. Nakon što su se spustili pilot je ispričao kontroloru leta: “Čini se da smo se promašili samo za nekoliko metara, to je prošlo direktno ispod nas. U pitanju nije moglo biti više od 10 sekundi razlike. Nismo mogli odrediti niti smjer u kojem se kretalo”.

Iz Airproxa su zaključili da je vrlo mala vjerojatnost da je u pitanju bila neka vrsta poznate letjelice, helikoptera ili balona s obzirom na to da se ništa tog tipa nije pojavilo na radaru. Nisu mogli isključiti paraglidera, ali istaknuto je da za to postoji mala mogućnost s obzirom na to da je to područje niskih temperatura zraka i redovitog zračnog prometa: “Nismo uspjeli doći do zaključka tko bi mogao biti najizgledniji kandidat za presretanje puta airbusu, članovi odbora imali su premalo informacija kako bi utvrdili Uzroke rizika”, stoji na kraju izvješća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...