Nevjerojatne stvari o probavi koje niste znali

Kakve veze imaju uši s probavom? Može li slina biti sredstvo za čišćenje? Donosimo vam odgovore na ova i još mnoga druga zanimljiva pitanja o probavi.

Probava nije posebno zabavna tema osim onima koji imaju problema s njom ili stručnjacima koji je proučavaju. No najnovija otkrića pokazuju da postoje vrlo zanimljive stvari vezane uz čitav probavni proces za koje vjerojatno ne znate. Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje će vas zasigurno iznenaditi.

 

I nos ima važnu ulogu u procesu jedenja

Kada biste mogli odbaciti svoj jezik, primijetili biste da još osjećate okus onoga što jedete. Njuh ima važnu ulogu u kušanju i osjećanju hrane jer naš mozak procesuira mirise hrane koju konzumiramo. Ako želite doživjeti složenije okuse, poslužite se trikom vinskih znalaca – držite hranu u ustima nešto dulje nego obično i potom izdahnite kroz nos tako da svi okusi prođu kroz unutarnje nosnice. I sami ćete vidjeti da možete osjetiti okuse nosom.

 

I uši ‘jedu’

Naravno, uši ne mogu osjećati okuse, ali svakako pridonose stvaranju slike o okusu u vašem mozgu. To je iznimno važno. Znate li kad vidite lijepo pečenje? Vjerojatno odmah pomislite kako je hrskavo. Mozak pamti ta fina iskustva kad ste žvakali hranu, a uho je čulo hrskanje. Upravo zato i uši imaju važnu ulogu u uživanju u hrani.

 

Vjetrovi nisu tako strašni

Vjeruje se da nadutost i vjetrovi nakon obroka nisu pozitivna stvar. No najnovija istraživanja pokazuju da takve pojave, naravno, ako nisu pretjerane, zapravo i nisu loša stvar. Naime, ako se nadutost pojavljuje u maloj količini, a posljedično tomu i puštanje vjetrova, to je znak da probava radi svoj posao te da je ne trebate poticati lijekovima. No budite oprezni – ako ste napuhnuti nakon svakog obroka, to može biti znak nekih ozbiljnih problema, ali i znak da ste alergični na određenu hranu.

 

Glad ne povećava količinu sline u našim ustima

Već se dugo vremena vjeruje da glad u našim ustima povećava proizvodnju sline. No to i nije baš tako. Kako pokazuje harvardsko istraživanje, povećana količina sline javlja se tek kad počnemo žvakati hranu. Harvardski znanstvenici tijekom istraživanja stavili su pred gladne ljude pune tanjure hrane, ali nije uočena povećana proizvodnja sline u ustima, ali jest kada su počeli jesti.

 

Slina kao sredstvo za čišćenje

Priznajte, zasigurno ste barem jednom u životu pokušali skinuti mrlju s odjeće uz pomoć vlastite sline dok vas nitko ne gleda… I to vam je bio pametan potez jer ljudska slina sadržava enzime koji doista mogu pomoći u čišćenju nekih mrlja. Naravno, za one tvrdokorne trebat će vam snažnija sredstva za čišćenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...