Njemački mediji o presudama iz Haaga: Nestao je mit o nevinosti Zagreba!

“NITI njemačkim medijima nisu promakle dvije presude u Haagu, šestorki iz ‘Herceg-Bosne’ i Stanišiću i Simatoviću dan kasnije. Osobito kod prve optužbe se smatra kako je tu nestao mit o nevinosti Zagreba”, stoji u današnjoj analizi njemačkih medija kojeg je napravio Deutsche Welle.

Naglašava se kako minhenski “Süddeutsche Zeitung“ (SZ) smatra kako je “Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izrekao dvije presude koje će imati dalekosežne posljedice”.

“Radilo se i o dva, u Hrvatskoj i Srbiji, postojeća mita: da su ratni zločini početkom 90-ih u Hrvatskoj i kasnije u Bosni i Hercegovini, bili unutrašnja stvar s kojom niti hrvatsko niti srbijansko vodstvo nije imalo mnogo veze”, piše SZ i nastavlja: “Hrvatski mit je u srijedu pukao kao mjehur od sapunice. Od izricanja zatvorskih kazni bosanskohercegovačkim Hrvatima od 10 do 25 godina zatvora, zapravo je od većeg povijesnog značaja temeljna analiza sudaca”.

SZ tako naglašava da je odluka suda u Hrvatskoj, kako se i očekivalo, naišla na prosvjed i zbog toga što žrtve mogu tužiti Republiku Hrvatsku i tražiti odštetu.

“Za povjesničare su tekstovi optužnica i presuda iz Haga zbog opsežnih i brojnih detalja već odavno postali izvor istraživanja. Ti materijali se niti u Hrvatskoj, ni u Srbiji ne uzimaju za ozbiljno. Samo se govori o krivici i oslobađanju optuženih”, izvještava “Süddeutsche Zeitung“.

Za austrijski “Standard” se teško može razlučiti krivica – i oslobađanje Stanišića i Simatovića od pitanja upletenosti Srbije u te sukobe.

“U presudi Stanišiću i Simatoviću se radi o odgovornosti i upletenosti srbijanske vlade na čijem je čelu bio Slobodan Milošević koja sad službeno nije sudjelovala u balkanskim ratovima. I bivši zapovjednik stožera Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, do sada jedini osuđenik koji je bio član srbijanskog režima, u veljači je pušten na slobodu”, stoji u članku austrijskog tiska koji smatra kako je sud u Haagu izrekao “senzacionalnu” presudu čelnicima bosanskih Hrvata.

“Središnja točka osude jest da su bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak i bivši zapovjednik stožera Janko Bobetko proglašeni dijelom zločinačkog poduhvata. Po tome su jedinice Hrvatske vojske djelovale zajedno s HVO-om i Republika Hrvatska je imala nadzor nad oružanim jedinicama i civilnim institucijama hrvatske zajednice u Hercegovini”, naglašava se u članku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...