Novi koronavirus može se prenositi s čovjeka na čovjeka

Postoji vjerojatnost da se novi koronavirus, od kojeg je u Saudijskoj Arabiji i Europi umrlo 18 ljudi, može prenositi s čovjeka na čovjeka, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Najviše zabrinjava to što grupiranje oboljelih u različitim zemljama sve više ide u prilog hipotezi da se uz blizak kontakt koronavirus može prenijeti s čovjeka na čovjeka, rekao je novinarima pomoćnik direktora WHO-a Keiji Fukuda nakon posjeta Saudijskoj Arabiji.

U Francuskoj je potvrđen drugi slučaj zaraze tim koronavirusom nalik SARS-u i čini se da je riječ o prijenosu bolesti među ljudima.

Novozaraženi pacijent bio je u bolničkoj sobi s jedinim dosad potvrđenim oboljelim u Francuskoj, objavilo je francusko ministarstvo zdravstva. Obojica su sada u izolaciji u bolnici u Lilleu.

Zaraza je počela u Saudijskoj Arabiji. Proširila se na Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku, ali dosad nije bilo dovoljno dokaza o prijenosu bolesti s čovjeka na čovjeka.

Prema najnovijim podacima, dosad su u svijetu zaražene 34 osobe. U Saudijskoj Arabiji u travnju je u bolnicu primljeno dvoje ljudi, a pretrage su pokazale da su zaraženi upravo novim sojem koronavirusa nCoV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...