O sudbini radnica Adrije odlučuje Sud u petak – kakva god bude odluka, Lisica će je prihvatiti

Radnice riboprerađivačke tvrtke Adria iz Zadra, koje nisu primile plaću već 8 mjeseci, okupile su se u srijedu ispred ulaza u pogone u Gaženici, čekajući ishod pregovora koje su s upravom vodili sindikalni predstavnici PP DIV-a. Tvrtka im ne plaća doprinose, nemaju nikakvih prava, ne mogu čak niti do svojih radnih knjižica koje se nalaze u tvrtki koja ih ne priznaje a ne žele im dati niti otkaze s otpremninama. Novim vlasnicima Nevenu Badurini i Jadri Lisici očigledno ne trebaju, pa ih jednostavno – ne puštaju u krug tvornice.

– Ja i moje kolegice iz Benkovca i Knina došle smo jer smo pred zidom. Jedino mogu još uzet puške pa nas pobit. Uzeli su nam radna mjesta na koja su doveli novih 30 do 40 radnica na određeno, uzeli su nam plaće i pravo da se javimo na Biro rada, radne su knjižice još kod njih, nikakvih prava nemamo iako smo radnice Adrije. Tražimo ostvarenje svih naših prava jer mi nismo ni kriminalci, ni lupeži, ni glupače. Mi smo žene koje su dolazile raditi za svoj kruh – kazala je radnica Blažica Majstorović dodajući kako su Sporazumom ugovora o preuzimanju Adrie, Neven Badurina i Jadranko Lisica preuzeli odgovornost za sva potraživanja, ali i za svih 286 radnika.

Ivica Blažević, potpredsjednik sindikata PP DIV-a na sastanku gdje je bio s predsjednikom sindikata Šimom Oreškovićem i suradnicima, razgovarali su s većinskim vlasnikom Adria d.d. Miodragom Lacićem i sa sadašnjim direktorom Jadrankom Lisicom o rješenju problema svih 286 radnika prema sporazumu potpisanom 17. listopada o prijenosu Ugovora o radu, s naglaskom definiranja pozicije radnica iz Benkovca i Knina.

– Za te smo radnice tražili da se isplati 8 plaća koje nisu primili, odnosno dvije plaće koje ima obvezu isplatiti Lacić. Zaključak Lisice bio je da će Općinski sud u vezi s tim donijeti presudu u petak 10. svibnja i što odluči Sud da će on to ispoštovati. Državni inspektorat je konstatirao da su te radnice zaposlenice Adrije 1 d.o.o. s prenesenim ugovorima o radu i sa svim stečenim pravima. U međuvremenu je Državno odvjetništvo podnijelo kaznenu prijavu, rasprava je 10. svibnja. Što se tiče presude Trgovačkog suda još nemamo rješenja i to je još jedan dokaz kako funkcionira na području Zadra i krim policija i pravosuđe i inspekcija, što je ovaj Sindikat od početka tvrdio – istaknuo je Blažević.

Orešković je dodao kako će sidnikalci otići u Državni inspektorat koji rješava žalbu po rješenju Inspektorata iz Splita, a zatim i u Finu i Ministarstvo financija provjeriti stanje predstečajne nagodbe Adrije d.d.

– Od ta dva slučaja ovisi sudbina svih radnika. Ukoliko predstečajna nagodba Adrije d.d. bude realizirana, onda ove i sve ostale radnice imaju budućnost, ako ne onda je njihova budućnost u okviru nekog drugog statusa – zaključio je Orešković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...