Održan II. međunarodni maraton Zadar – Vir

Drugo virsko maratonsko natjecanje s prvom ikad organiziranom maratonskom utrkom na 42 kilometara i 159 metara u Zadarskoj županiji proteklo je u dominaciji mađarskih natjecatelja: prvo mjesto u ukupnom poretku s najboljim vremenom ostvario je Tamas Nagy, koji je 2012. godine bio drugoplasirani na virskoj polumaratonskoj utrci; drugi je bio njegov klupski kolega iz AK “Benedek Team” Lajos Berek, dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjem virskom pobjedniku Tamasu Olahu, također iz  mađarskog AK “Benedek Team”. I pobjednica u ženskoj konkurenciji maratona dio je istog tima: Katalin Farkas s uvjerljivom je razlikom potukla suparnice, pa je njihov klupski monovolumen bio do vrha ispunjen peharima i medaljama.

Polumaratonska utrka, s druge strane, ponudila je očekivani rasplet i pobjede hrvatskih atletičara. Prvi na cilju kod Virskog mosta bio je Zoran Žilić iz riječkog “Kvarnera”, drugi je bio Dražen Dinjar iz “Rudolfa Perešina” iz Gornje Stubice, dok je treće mjesto pripalo Garešničanu Hrvoju Zebiću iz AK “Glina”.

U utrci građana na 7 kilometara trijumfirao je 16-godišnji trkač zadarskog AK “Alojzije Stepinac” Hrvoje Ivković, dok je u konkurenciji žena pobijedila dvije godine mlađa Nives Zebić, kćerka trećeplasiranog Hrvoja Zebića iz Garešnice s utrke polumaratona.

Posebnost II. virskog maratona je i prvi Viranin koji je sudjelovao na jednoj od utrka odajući tako počast najvećem virskom atletičaru i jednom od najvećih hrvatskih maratonaca i trkača Peri Budiji. Tako je na polumaratonskoj utrci rekreativni trkač Mario Vučetić ostavio vrlo dobar dojam osvojivši u kategoriji od 40 do 50 godina drugo mjesto i srebrnu medalju. Odmah iza njega na trećem mjestu u istoj kategoriji bio je i zagrebački Viranin Goran Jadrić, rekreativni trkač i plivač iz jedne od prvih vikendaških obitelji na Viru.

Utrka je održana 5. svibnja od 9 sati sa startom na Branimirovoj obali; s prvim ciljem u Kožinu kod Zadra, polumaratonskim kod Virskog mosta i maratonskim ciljem na virskoj rivi. Maratonske utrke organizirao je Atletski savez Zadarske županije na čelu s proslavljenim hrvatskim dugoprugašem Slobodanom Miolovićem, start u Zadru označio je slavni Pere Budija koji je uz načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića, direktora općinskog poduzeća “Vir turizam” Zdenka Mičića i direktora virskog Ureda Turističke zajednice Šimu Vučetića, pobjednicima i sudionicima dijelio nagrade, medalje i trofeje. Općina Vir, “Vir turizam” i virska Turistička zajednica bili su sponzori ove sportske manifestacije čije će treće izdanje, najavljeno je, biti organizirano u svibnju 2014. godine. Za zasluge u doprinosu razvoja virskog sporta Budija je iz ruke načelnika Kapovića naknadno primio i Grb Općine Vir, nagradu koju je zajedno s ostalim laureatima dobio 23. travnja na svečanoj akademiji u vijećnici Općine Vir povodom 20 godina od njezinog utemeljenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...