OŠ Šime Budinića dobila zeleni krov

U srijedu su članovi udruge „Eko-Zadar“ su zajedno s učenicima, djelatnicima škole i volonterima završili uređenje zelenog krova u OŠ Šime Budinića. Školski zeleni krov napravljen je na nadstrešnici nad ulazom u školu, te na nadstrešnici koja u dužini od 27 metara spaja školu sa sportskom dvoranom, kao i na nadstrešnici uz školu koja ima dvije razine; jednu dugačku 6 i drugu u dužini 2.6 metara. Dvije posljednje nadstrešnice transformirane su u vrt postavljanjem posuda za cvijeće, napravljenima od starih automobilskih guma u koje su posađene trajnice i ljetnice, te postavljanjem povišenih gredica izrađenih od starih paleta u koje su zasađeni mediteransko bilje i ljetnice. Nadstrešnica iznad ulaza u školu ozelenjena je još krajem travnja, a tamo je u tridesetak posuda posađeno više vrsta kadulje i lavande, te menta, smilje, sukulenti, eleri i afrička tratinčica.

Sve posude su, kao i povišene gredice, napravljene u sklopu kreativnih radionica kako bi se kante, gume i palete ponovo upotrijebile čime se nastoji potaknuti velike i male građane na smanjenje otpada. Učenici OŠ Šime Budinića su, kao i djelatnici škole vrijedno sudjelovali u pretvaranju školskih nadstrešnica u zeleni krov koji im ostaje na skrb.

Uređenje školskih nadstrešnica kao i kreativne radionice provedene su u sklopu projekta “Urbano vrtlarstvo – zeleni krovovi” kojeg financiraju Zaklada „Kajo Dadić“ , Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra. Ukupna vrijednost projekta je 33.148,39 kuna. Osim zelenog krova u OŠ Šime Budnića, do konca projekta bit će uređen i urbani vrt na garažnom krovu u Vukovarskoj ulici 1 na čemu stanari, volonteri i članovi udruge „Eko-Zadar“ rade već nekoliko vikenda.

U sklopu projekta objavljena je i brošura „Urbano vrtlarstvo“ koja se može preuzeti na internetskim stranicama udruge „Eko-Zadar“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...