Otkrivamo sve zamke POS plus-a: ‘Subvencijama’ će Vlada opljačkati građane, a pomoći bankama

Ona što ministrica Mrak-Taritaš naziva državnom ‘subvencijom’ za kupnju stana nije ni približno tome. Nakon što kupac otplati komercijalni kredit banci, morat će otplaćivati državnu ‘subvenciju’. Uz to, država će mu za svaku godinu ‘počeka’, naplaćivati kamatu od 1 posto, dok će prilikom otplate ona skočiti na 4 posto.

Program poticanja prodaje novoizgrađenih stanova ‘POS plus’ krenuo je u utorak. Njime će se, tvrdi ministrica Anka Mrak-Taritaš, pomoći građanima da povoljno dođu do novog stana te pokrenuti uspavano tržište nekretnina.

Upućeni, međutim, upozoravaju da će se načinom na koji je zamišljen, pomoći isključivo bankama kako ne bi izgubile novac zbog krivo plasiranih kredita u stanogradnji, dok će sve to, kao i obično, na kraju platiti građani.

Naime, kroz ‘POS plus’ moći će se kupiti novi stanovi i to izravno od investitora, izvođača ili pravne osobe u sustavu PDV-a, uredne vlasničke dokumentacije.

– Najviša kupoprodajna cijena za koju se odobrava zajam je 1.400 eura po četvornom metru korisne površine stana s PDV-om. Tu cijenu subvencionira država sa po 200 eura po četvornom metru uz uvijet da kupac osigura depozit od 15 posto kupoprodajne cijene stana – kaže ministrica Mrak-Taritaš.

 

Subvencija koja to nije

No, ono što ona naziva državnom ‘subvencijom’ nije ni približno tome. Naime, nakon što kupac otplati komercijalni kredit banci, morat će početi otplaćivati državnu ‘subvenciju’. Da stvar bude bolja, država će za svaku godinu ‘počeka’ naplaćivati kamatu od 1 posto na svoju ‘subvenciju’ dok će prilikom otplate ona skočiti na 4 posto. Znači, nakon dugih godina vračanja kredita banci, kupca čeka vraćanje kredita državi, kojeg ministrica Mrak-Taritaš naziva ‘subvencijom’.

Banke koje će sudjelovati u ‘POS+’ nudit će navodno povoljniju kamatnu stopu. U konačnici, prema računici ministarstva, prosječna kamatna stopa iznosila bi 3,95 posto.

Zanimljivo je da je ta cifra izračunata tako da je u cijenu stana uračunata državna ‘subvencija’ od 200 eura po četvornom metru, koju će kasnije otplaćivati građani. Kada bi se i otplata subvencije uračunala u cijenu stana, kamata bi bila značajno veća.

Sve u svemu, jasno je da će od modela ‘POS plus’ profitirati jedino banke.

 

Vlada se brine da cijene nekretnina ne padnu previše

Umjesto da snize cijenu stanova koje su kreditirale, kao što se to dogodilo u ostalim zemljama pogođenim krizom, njima će država pomoći da ih prodaju skuplje. I to novcem poreznih obveznika koje će upotrijebiti kao ‘subvenciju’. Ti isti, već sada prezaduženi porezni obveznici, morat će bankama otplaćivati kredit za stan na kojem će banke, umjesto da zbog pogrešnog kreditiranja izgube novac, još i zaraditi. Kupci će na kraju i državi morati vratiti njen dio, nakon što to učine s bankom, te i za to platiti kamatu. Građevinari će od toga imati male koristi jer je većini dobit i ovako pojela kamata koju su svo vrijeme dok su im izgrađeni stanovi stajali prazni, morali plaćati banci.

Zbog svega ne čudi da se u program ‘POS plus’ odmah uključilo 10 banaka i tri štedionice. I ova se vlada pobrinula da slučajno ne budu na gubitku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...