u biogradu

Otkriven spomenik “Obalac”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U staroj gradskoj luci kod trajektnog pristaništa u gradu Biogradu na Moru otkriven je spomenik pod nazivom “Obalac”.

Riječ je o spomeniku koji je posvećen lučkim, odnosno obalnim radnicima, onima koji su svoju koru kruha zarađivali na rekli bismo teži način. “Ovaj spomenik podigli smo njima u čast, kazao je gradonačelnik Ivan Knez prilikom otkrivanja spomenika u staroj gradskoj luci. Jer evidentno je da je grad Biograd na Moru uvijek imao vrijedne, poštene i snažne ljude, koji su skrbeći za svoju obitelj ovaj mukotrpni posao obavljali na najbolji mogući način. Zaslužuju zato da im odamo počast i podizanjem ovog spomenika zahvalimo i sjetimo ih se” kazao je gradonačelnik Knez.

Spomenik “Obalac”za koji je grad Biograd na Moru iz proračuna izdvojio oko 70.000 kuna djelo je splitskog kipara Ante Brčića. Ispred spomenika uz gradonačelnika Ivana Kneza i dogradonačelnik Marijana Stopfera okupili su se i drugi brojni uzvanici iz gradskih, kulturnih i obrazovnih ustanova, sportskih klubova i udruga.

Svečani čin otkrivanja spomenika pripao je gospođi Blaženki Jeličić, supruzi pok. Roka Jeličića-zvanog Đujić, a koji je slovio za najjačeg obalnog radnika u gradu Biogradu. Uz nju otkrivanju je nazočio i nekadašnji obalni radnik Pave Bogdanć koji se ovom prigodom prisjetio vremena kada se kako kaže, ipak puno teže živjelo i radilo, no čini se da su svi bili nekako zadovoljniji.

Ostavi komentar koristeći Facebook


 

 

Možda ste propustili pročitati