Pat-pozicija između kabinskog osoblja i uprave CA

U Croatia Airlines stigao je izvještaj kontrolora HZZO-a o masovnom bolovanju kabinskog osoblja. Od 49 osoba obuhvaćenih izvještajem, za 48 je konstatirano da je bolovanje medicinski opravdana, a za jednu je osobu utvrđeno da nije ni zatražila bolovanje. Prema HZZO-ovu izvješću, stjuardese su 1. svibnja bile na bolovanju zbog: upale uha i sinusa, grlobolje, bolova u leđima, bolesti djeteta i crijevne viroze.

 

Otkazi unatoč izvješću HZZO-a?

No za upravu izvješća HZZO-a nisu presudna. Odlučeno je da će 42 stjuardese i stjuarta dobiti otkaz bez obzira na to što u izvješću piše. Uprava je uvjerena u bijeli štrajk djelatnika, a član uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac kazao je da je riječ o šamaru cijelom sustavu i HZZO-u. Poznato je da stjuardese rade 11 kilometara iznad tla u kabini pod visokim tlakom. Upalu uha ili sinusa radnik u uredu može kontrolirati bez otvaranja bolovanja. No tijekom leta to može biti kobno.

 

Pravnica: Otkazi stjuardesama nezakoniti

Večernji list dobio je na uvid sadržaj e-maila koji je direktorica pravnih poslova Croatia Airlinesa Branka Sremac uputila upravi CA vezano za otkaze. U tom se mailu rezimiraju prethodni razgovori o spornim otkazima, ali i priznaje da su oni u biti nezakoniti. Kao što je jučer diskutirano, otkazi nose visok stupanj rizika da budu proglašeni nezakonitima na sudu s obzirom na hrvatsku sudsku praksu, navodi Sremac u mailu. Ističe da od otkaza mogu odustati i nakon pokretanja postupka otkazivanja pred Radničkim vijećem pa sve do zaključenja glavne rasprave za slučajeve radnih sporova koje će imati.

Prema dopisu direktorice Sremac, uprava CA namjerava svim stjuardesama kojima će dati otkaz ponuditi nastavak rada preko agencije za privremeno zapošljavanje. Navodi se i interni natječaj te poziv ostalim radnicima da se školuju za kabinsko osoblje. No uprava CA ne namjerava tužiti svoje radnike zbog, kako tvrdi, nezakonitoga i prikrivenog štrajka jer je svjesna da bi taj spor izgubila. A da očekuje da će izgubiti moguće sudske sporove dokazuje dio maila u kojem stoji kako je dogovoreno da se svi kojima se namjerava otkazati ugovor o radu stave na što nižu kategoriju radnog mjesta, sa što nižom plaćom, kako bi u radnim sporovima potencijalna financijska izloženost CA bila što manja.

 

Stjuardese vjeruju u pozitivan ishod cijelog slučaja

Stjuardese vjeruju u pozitivan ishod cijelog slučaja. Poduzele su, kažu, sve moguće pravne korake. Zanima nas samo kako nas uprava misli zamijeniti – proces školovanja jedne stjuardese traje minimalno tri mjeseca, to je trošak od 2,5 milijuna kuna, a tome se trebaju pridodati i troškovi parnica i otkaza, izjavila je Tanja Mirić iz Sindikata kabinskog osoblja.

Croatia Airlines pozvao je osoblje s tržišta radne snage. Riječ je o kabinskom osoblju koje je već radilo u kompaniji i koje prolazi proces obnove znanja kako bi se uskoro moglo planirati za letove. Zbog toga je netočna informacija da se raspisivanjem internog natječaja za člana kabinskog osoblja želi nadoknaditi mogući manjak raspoloživih posada, u slučaju da se otkažu ugovori o radu za navedena 42 člana kabinskog osoblja, stoji u priopćenju kompanije.

 

HUS optužuje minstra Hajdaša Dončića

HUS traži povlačenje otkaza za 42 stjuardese Croatia Airlinesa, a od premijera Zorana Milanovića zahtijeva da se odredi prema odluci uprave tog avioprijevoznika o otkazima radnicama koje su od 29. travnja do 1. svibnja otvorile bolovanje. Ta je odluka, prema mišljenju sindikata, donesena po naputku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića i grubi je udar na socijalni dijalog te temeljna ljudska i radnička prava. HUS optužuje ministra da sa sindikatima razgovara samo putem medija. Optužbe za eventualne manipulacije bolovanjima sindikat s gnušanjem odbija, jer ih, kako kaže, nitko nigdje nije utvrdio.

Pet sindikalnih središnjica oštro je osudilo ‘pritisak koji Uprava CA vrši nad kabinskim osobljem jednostrano proglašavajući njihova bolovanja – nelegalnom industrijskom akcijom’. Odlazak na bolovanje je zakonsko pravo radnika, bolest nije ‘skrivljeno ponašanje’, a svakako nije opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu, navodi se u priopćenju Nezavisnog hrvatskog sindikata, SSHH, Matice hrvatskih sindikata, HUS-a i URSH-a. Sindikati smatraju da povezivanje bolovanja s prosvjedom sindikalnih središnjica organiziranim 1. svibnja govori o tome kako uprava Croatia Airlinesa planirano otkazivanje ugovora o radu za 42 stjuardese i stjuarda pokušava opravdati bilo kakvom, pa i nebuloznom argumentacijom.

 

Hajdaš Dončić: Ja sigurno ne sličim na Božidara Kalmetu

Kolektivno pregovaranje je stvar uprave, a ja sigurno ne sličim na Božidara Kalmetu koji će čarobnim štapićem doći i reći ‘hura’, izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić komentirajući u Svetom Martinu otkaze u Croatia Airlinesu. Ministar nije želio komentirati mail koji je dospio u javnost i u kojem piše da su otkazi nezakoniti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...