Pedeset osoba dobilo presudu rada za opće dobro

Od ove godine osobe koje počine kaznena djela za koja se propisuju kazne zatvora u trajanju do godine mogu kaznu zamijeniti radom za opće dobro na slobodi u trajanju razmjernom izrečenoj kazni, a to može biti najmanje 10 do najviše 60 radnih dana.

Naime, Probacijski ured Zadar počeo je raditi u rujnu prošle godine i nadležan je za izvršavanje probacijskih poslova na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.

– Organiziranje i izvršavanje rada za opće dobro jedan je od probacijskih poslova određenih Zakonom o probaciji, a Probacijski ured Zadar trenutačno ima u radu oko 130 pravomoćnih i izvršnih presuda općinskih i županijskih sudova kojima je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro. Radi se dakle, o presudama u kojima su kazne zatvora u trajanju do šest mjeseci zamijenjene radom za opće dobro na slobodi u trajanju razmjernom izrečenoj kazni od najmanje deset do najviše šezdeset radnih dana, rekao je Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa dodavši da na području Zadarske županije trenutačno boravi pedeset osoba kojima je pravomoćnom presudom izrečena sankcija rada za opće dobro na slobodi. Napomenuo je da stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona 1. siječnja ove godine područje primjene rada za opće dobro prošireno je tako da se ova mjera može izreći i za kazne zatvora u trajanju do godine dana, što će uvelike pridonijeti i povećanju opsega poslova probacijske službe u cjelini.

Istaknuo je da se mjera rada za opće dobro najčešće određuje u slučaju kaznenih djela protiv imovine kao što su krađa, teška krađa, kaznena djela izazivanja prometne nesreće, zloporaba opojnih droga, kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja i slično.

O tome koliko će tko odraditi za opće dobro na slobodi određuje se presudom koja je odmjerena u radnim danima, tako da jedan radni dan ima osam sati i osuđenici su dužni u cijelosti odraditi kaznu.

Na pitanje je li rad za opće dobro pravi omjer za počinjenu kaznu, tj. odgovara li taj rad težini počinjenog djela Abramov je odgovorio da sud može izrečenu novčanu kaznu u iznosu do tristo šezdeset dnevnih iznosa ili kaznu zatvora u trajanju do jedne godine zamijeniti radom za opće dobro te je sud koji izriče sankciju jedini ovlašten odlučiti hoće li kaznu zatvora zamijeniti radom za opće dobro, odnosno postiže li se time svrha kažnjavanja.

Rad za opće dobro najčešće se odrađuje u ustanovama koje se bave poslovima humanitarnog, ekološkog i komunalnog značenja kao što su domovi za starije i nemoćne, domovi za psihički bolesne odrasle osobe, komunalna poduzeća, Caritas, bolnice, razne udruge i druge pravne osobe koje obavljaju poslove od opće nacionalnog interesa i interesa za lokalnu zajednicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...