Piloti pristali, kabinsko osoblje CA i dalje u štrajku

Sindikat pilota u Croatia Airlinesu prekinuo sa štrajkom nakon što je s Upravom potpisao sporazum po kojem nastavlja pregovore s poslodavcem oko novog kolektivnog ugovora, ali zrakoplovi te kompanije će i sutra djelomično otežano letjeti jer u štrajku ostaje kabinsko osoblje.

Hrvatski sindikat prometnih pilota potpisao je poslijepodne sporazum prema kojem prekida štrajk u Croatia Airlinesu i nastavlja pregovore oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, doznaje se u toj tvrki i sindikatu. Sporazumom je postignut dogovor oko materijalnih i nematerijalnih prava, ali se time ne ugrožava program restrukturiranja.

Sve što je dogovoreno potrebno je staviti u pravni okvir kako bi sporazum postao sastavni dio kolektivnog ugovora (KU). Zamjenik predsjednika pilota Tomislav Gradišar rekao je da će sutra pristupiti izradi aneksa KU-a za pilote. Iako su, kaže, cijeli tjedan nastojali da se problemi riješe u paketu, pristali su na sporazum jer je postojao rizik da izgube postignutu poziciju. Obranili smo dvije trećine oduzetih prava i što je još najvažnije sto posto dignitet struke. Još dugo se neće sjetiti nepravedno i jednostrano štedjeti na pilotskom i kabinskom osoblju, kazao je Gradišar.

Sa štrajkom nastavlja Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova jer je Uprava odbila njihovu ponudu prema kojoj bi se na članovima tog sindikata ostvarile uštede od 3,5 milijuna kuna, rekla je predstavnica tog sindikata Ivana Lojo. Stvari se neće promijeniti jer avioni ne mogu letjeti bez kabinskog osoblja, kazala je.

Lojo kaže da je ušteda od 3,5 milijuna kuna, koju je sindikat kabinskog osoblja nudio, za 2,5 milijuna kuna viša od ušteda ostalih puno brojnijih četiri sindikata koji su potpisali novi kolektivni ugovor.

Članovi tog sindikata pritom su, kaže Lojo, spremni da im se za svibanj isplati minimalna plaća u iznosu od 2800 kuna, da im se plaće za 2013., kao i državnim službenicima smanje za tri posto, te da im se smanje godišnji odmor i slobodni dani za sezonske radnike na zakonski minimum. Nažalost, naša Uprava je to odbila, rekla je, dodavši da bi im plaće prema ponuđenom kolektivnom ugovoru bile smanjene za 40%, a da Uprava tvrdi da bi to smanjenje iznosilo 20%.

Jedini zahtjev tog sindikata je, kažu, da se ostale stavke kolektivnog ugovora za 2012. ne umanjuju.

Podsjetimo, piloti i stjuardese Croatia Airlinesa danas su ušli u sedmi dan štrajka. Zahtijevali su produljenje svih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora. Uprava je jutros iznijela zadnju ponudu o planu ušteda te iščekivala zajednički odgovor sindikata.

Član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac potvrdio je pomak prema dogovoru sa štrajkašima. Piloti su praktički pristali na dogovorenu platformu, a kabinsko osoblje nije, rekao je. Dodao je da je ovo zadnja ponuda Uprave i da sindikati trebaju odlučiti.

Croatia Airlines zbog štrajka pilota i kabinskog osoblja dnevno ima štetu od 1 do 1,3 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...