Počeo štrajk u Croatia Airlinesu – otkazana 24 leta

Štrajk dva sindikata Croatia Airlinesa – Hrvatskog sindikata prometnih pilota i Sindikata kabinskog osoblja u zrakoplovstvu počeo je u šest sati. Zbog štrajka Croatia Airlines poručila je da će svi putnici biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta. Otkazana su 24 leta, za pet letova je izmjenjen red letenja, dok će 23 leta biti obavljena unajmljenim zrakoplovima.

Za današnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina. Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Štrajk bi, prema najavama, trebao trajati do ispunjena zahtjeva, pri čemu se traži zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine. Štrajku bi se od 11 sati trebao pridružiti i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu koji traži i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih na poslovima operative i administracije za 27 posto.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja Suzana Artuković Vuksan izjavila je kako su razgovori sindikata i Uprave, koji su trajali do ponoći, završili bez dogovora, no nastavak razgovora zakazan je za danas u devet sati. Potpisivanjem ugovora s tri sindikata postignuta je ušteda od pola milijuna kuna, a od Hrvatskog sindikata prometnih pilota i Sindikata kabinskog osoblja očekuje se ušteda od 10 milijuna kuna, dodala je. Član Uprave CA-a Zlatko Širac izjavio je jučer da neće popustiti sindikalnim ultimatumima jer bi to ugrozilo opstojnost kompanije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...