Pod ruševinama u Oklahomi deseci ljudi

Nastavlja se potraga za preživjelima nakon razornog tornada promjera tri kilometra koji je u gradiću Moore, u predgrađu Oklahome odnio desetke života. Prvi izvještaji navodili su da je među poginulima 20-ak djece, te da je oko 200 stanovnika teško ozlijeđeno. Prema službenim podacima, poginule su 24 osobe, ali se procjenjuje da bi broj žrtava u konačnici mogao biti daleko veći.

Kuće sravnjene sa zemljom, djelovi namještaja razneseni po cestama, uništeni automobili, s golih grana drveća vise ostaci odjevnih predmeta, igračaka… Dosežući brzinu od čak 320 kilometara na sat, razorni tornado doslovno je rušio sve pred sobom.

‘Bilo je vjetrovito prije tornada. Mislio sam da je kao i jučer, samo dolazi velika oluja, odjednom, mogli ste vidjeti stvari kako lete posvuda. Bilo je kao na filmu’, kažu stanovnici.

U gradiću Moore u predgrađu Oklahome tornado se zadržao punih 45 minuta. Panika i tuga uvukle su se u čitav grad. Sa zemljom su sravnjene dvije škole, oštećena je bolnica. Sakrivene u frižideru, spasioci su pronašli sedmomjesečnu bebu i njenu majku. Nisu preživjele. Građani su spas tražili pod zemljom, u skloništima…

‘Zaključali smo podrumska vrata kada smo čuli kako dolazi. Postajalo je sve glasnije. Sljedeće što znam, otkinulo je vrata i zasipalo nas staklom i komadima. Iskreno, mislio sam da smo mrtvi’, rekao je jedan od stanovnika.

I dok vatrogasne ekipe i dobrovoljci nastavljaju danonoćnu potragu za preživjelima, istodobno zbrajaju žrtve: desetke poginulih, a još ih je 200-injak ranjeno i otpremljeno u obližnje bolnice. Pod ruševinama je još najmanje 40 ljudi, polovica od toga djece. Priliku za novi početak imaju tek rijetki.

‘Sve smo izgubili, ničeg više nema. Našli su nekoliko lonaca i pokoju sliku pa imamo priliku početi ispočetka’, ispričala je jedna stanovnica.

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je stanje katastrofe i naredio federalnu pomoć Oklahomi u novcu i ljudstvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...