Posjet mališana Vranskom jezeru

Nakon izložbe podvodnih fotografija, čišćenja biogradskog podmorja i otvorenja izložbe dječjih likovnih radova u osnovnoj školi Biograd danas je u okviru provedbe inicijative “Vodeni svijet” udruga za zaštitu okoliša Hippocampus” organizirala edukativni izlet u Park prirode Vransko jezero za djecu predškolskog uzrasta dječjeg vrtića Biograd i osnovne škole Biograd.

Ni kiša ni vjetar nisu uspjeli spriječiti mališane da iskoriste priliku odlaska na upoznavanje s prirodnim ljepotama koje ih okružuju i nalaze se takoreći u njihovom dvorištu, a opet bilo je djece koja su po prvi puta posjetila ovaj biser Hrvatske. Obilazak najvećeg jezera u Hrvatskoj predvodile su iskusne djelatnice Parka prirode Vransko jezero, te ovim putem im zahvaljujemo na strpljenju i korisnim informacijama koje su nam pružile. Veći dio obilaska obavljen je autobusom zbog već spomenute kiše, a posjet vidikovcu Kamenjak iskorišten je za marendanje i upoznavanje s najvažnijim stanovnicima Parka prirode i ornitološkog rezervata. Najveće zanimanje djece pobudile su ptice poput Čaplje dangube, čančare i bjelouške, dok su sve ribe jezera prepoznala u isti glas unatoč činjenici da su to djeca s mora. Boravak u kamenoj kućici na Kamenjaku djeca dječjeg Vrtića Biograd iskoristila su da djelatnicima Parka prirode poklone tri prekrasna zemljovida Vranskog jezera sa životinjama i njihovim staništem. Zemljovide su dječjih ruku djelo, a na njima se radilo posljednjih desetak dana.

– Inicijativu “VODENI SVIJET” koju provodimo u suradnji s našim partnerima Ronilačkim klubom “Sv. Roko” započeli smo otvaranjem izložbe podvodnih fotografija u Zavičajnom muzeju Biograd, a nakon edukativnog zarona na otočiću Garmenjak uslijedila je velika akcija čišćenja podmorja i obale. Paralelno su provođene aktivnosti u vrtiću i osnovnoj školi gdje su djeca izraila likovne radove na temu Dana planeta zemlje i Svjetskog dana voda. Za trud koji su uložili autori 15 najboljih likovnih radova osvojili su odlazak na ovaj izlet. Obzirom da su se mališani dječjeg vrtića dokazali u timskom radu nismo ih mogli ocjenjivati pojedinačno te smo ih odlučili sve povesti na izlet. Odlična je to prilika za upoznavanje sa prirodnim ljepotama koje nas okružuju te razvoj svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti za budućnost. Naravno sve to omogućili su nam naši donatori Zaklada Kajo Dadić i Zadarska županija kojima se ovim putem zahvaljujem što su prepoznali kvalitetu inicijative, rekao je Željko Domitrović, predsjednik Udruge “Hippocampus” i voditelj inicijative “Vodeni svijet”.

Nakon Kamenjaka autobusom se pošlo na Prosiku gdje se mogao vidjeti kanal i čula se priča o nastanku istog te njegovoj važnosti za razvoj ovoga kraja kao i priča o jegulji. Znate li ju? Ako ne, s prvim lijepim danom uputite se na Vransko jezero i uz stručne voditelje ili samo čitajući poučne tekstove postavljene na tablama duž jezera upoznajte svoju okolinu, poručili su iz Udruge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...