Prezentacija Idejnog rješenja za podmorske tunelske mostove

Danas u 10 sati u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije bit će održana prezentacija Idejnog rješenja prometnog povezivanja kopnenog dijela Zadarske županije i otoka zadarskog arhipelaga podmorskim tunelskim mostovima.

Riječ je o idejnom rješenju za povezivanje s otocima: Ugljan, Pašman, Iž, Dugi otok, Rivanj, Sestrunj, Molat i Ist.

Prezentaciju će održati predstavnici Klastera za EU aplikacije Hrvatsko-njemačkog društva i tvrtke Jelić Inženjering iz Splita.

Po Jelićevim izračunima kilometar tunela stajao bi između 30 i 45 milijuna eura. No kad se uzme da je Pelješki most koji bi bio dug 2,5 kilometra procijenjen na 300 milijuna eura, tuneli bi i u skupljoj varijanti bili od dva do tri puta jeftiniji nego most, rekao nedavno inženjer Boženko Jelić čiji bi podmorski tunelski mostovi, osim što bi bili jeftiniji, bili i puno manje podložni vanjskim utjecajima nego »obični« mostovi.

Ovakav projekt nije izveden još nigdje u svijetu. Podmorskih tunela ima u Danskoj, Švedskoj i u Turskoj, ali su ti tuneli zbog plitkog mora ukopani.

Spomenimo još da se prihvaćanjem ovog rješenja odbacuje projekt mosta kopno – otok Pašman.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...